Aprobarea târzie a bugetului de stat, un impas pentru investițiile din Mureș

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, afirmă că întârzierea aprobării bugetului de stat are efecte și asupra activității autorităților publice locale, fără acesta neputând începe “numărătoarea inversă” în ce privește alocarea fondurilor pentru investițiile din județ.

“Așteptăm ca Guvernul să prezinte proiectul bugetului național, să fie aprobat în Parlament și noi suntem pregătiți ca într-un termen foarte scurt să ne aprobăm bugetul. Dar în acest moment încă nu știm din ce să începem numărătoarea inversă și pentru acest lucru avem nevoie de bugetul național neapărat.  Întotdeauna este foarte târziu, eu consider din alt punct de vedere. Nu că este târziu bugetul, este târziu pentru autoritățile publice locale în primul și în primul rând, pentru că nu pot să înceapă licitațiile pentru lucrări, pentru investiții în primul rând”, a declarat Peter Ferenc.

El a explicat că, în timp ce acoperirea cheltuielilor salariale sau a cheltuielilor de administrare nu este o problemă pentru executivuljudețean, chiar dacă nu există buget național aprobat, întrucât legea bugetului îi permite să folosească bani pentru acoperirea acestor cheltuieli, “este un impas foarte mare dacă se aprobă bugetul mai târziu” în ce privește demararea licitațiilor pentru investițiile din județ.

“Nu poți să începi nicio licitație. Deci cu cât mai târziu va fi bugetul aprobat, cu atât mai târziu vor fi pornite licitațiile pentru anumite lucrări, asta înseamnă că, de exemplu, pentru o lucrare de asfaltare, dacă începi o licitație undeva în mijlocul primăverii sau înainte de vară, când mai termini licitația și când mai execuți lucrarea? Deci din acest punct de vedere pentru noi este un impas foarte mare dacă se aprobă bugetul mai târziu”, a mai spus el.  

Președintele CJ Mureș a precizat că la acest moment are discuții cu instituțiile subordonate, pentru o schiță a distribuirii sumelor pe anul 2019, împărțirea efectivă urmând să aibă loc abia după adoptarea bugetului național și ulterior a bugetului Consiliului Județean.

“Discutăm cu instituțiile subordonate, avem în vedere acele proiecte începute în anii anteriori, în primul rând aici bineînțeles dorim să acoperim cheltuielile, aportul propriu pentru proiectele europene, pentru că este foarte important și sunt multe proiecte europene începute”, a mai precizat acesta.

Comentează cu Facebook