Arheolog suedez: “Între vechiul teritoriu din zona Sântana de Mureş şi vechiul teritoriu al Suediei au existat legături clare”

arheolog-suedez-intre-vechiul-teritoriu-al-romaniei-si-vechiul-teritoriu-al-suediei-au-existat-415866

Anders Kaliff,  arheolog şi profesor la Universitatea din Uppsala, Suedia a vorbit, într-un interviu pentru Formula As despre câteva descoperiri arheologice inedite care fac legătura între actualul teritoriu al României şi vechiul teritoriu al Suediei.

“Ca arheolog, am studiat contactele tim­purii dintre Scandinavia şi zona Mării Negre. Timp de mulţi ani, am fost doar câţiva cercetători interesaţi de aceste subiecte, în con­trast cu secolul XX sau chiar mai demult, când ele erau considerate foarte im­por­tante. Dar lucrurile se schimbă astăzi din nou.

Există iarăşi o extraor­di­nară deschidere pentru a afla despre legăturile tim­pu­rii dintre populaţii şi des­­pre migraţia lor, mai ales în lumina ultimelor des­coperiri, realizate cu ajutorul studiului ADN-ului. Cercetările recente confirmă în mod clar că există contacte timpurii între aceste zone şi că dacii au legături cu Scandinavia.

De ase­menea, des­co­pe­ririle arheologice sugerează con­tacte foarte strânse în epo­ca pre-romană cu zona Sântana de Mureş din Ro­mâ­nia. Cea mai clară legătură este aşa-numita cultură Wiel­bark-Sântana de Mureş-Cer­nia­hov.

Ea aparţine unei popu­laţii cu trăsături tipice, care încă este acoperită de enig­­me şi stârneşte multe în­trebări. Ideea este că această popu­laţie, întâlnită şi în Sue­dia, se întindea şi în Polonia, în re­giunea Pomerania, şi în Tran­silvania, până la Nistru şi Ki­ev.

Cele mai clare dar şi frec­vente argumente sunt aces­te necropole cu cercuri de piatră şi lespezi aşezate în picioare, al căror înţeles s-a pierdut, ase­mă­nă­toare întru­cât­va cu Sar­mi­ze­getusa. Cred că aceas­tă popu­laţie nu a migrat masiv. Cel mai probabil a fost un ames­tec cu grupurile domi­nan­te de goţi şi, cu siguranţă, alianţe prin că­sătorii”, a explicat arheologul.

Mai mult, pe formula-as.ro.

Comentează cu Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.