Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani au intervenit în sute de cazuri în luna octombrie

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna octombrie a anului 2017, a celor 39 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România. Chiar dacă a fost o lună de tranzit către sezonului de iarnă, caracterizată printr-un număr mai redus de turişti, dar, totuşi cu multe evenimente organizate pe munte, serviciile salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 250 – 300 de salvamontişti, zilnic, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe traseele turistice alpine, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 90 de posturi şi baze salvamont.

În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 153 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 258 persoane. Dintre acestea, 39 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, 1 persoana elicopterului SMURD-IGAV , iar 5 victime serviciilor IML.

Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 129 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii octombrie s-au primit 713 de apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 311 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone , restul de 402 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

În această perioadă salvamontiştii din întreaga ţară au asigurat asistenţa de specialitate la un număr de 27 de competiţii sportive cu caracter montan în care au fost înregistraţi peste 4.000 de participanţi.

În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care 233 sunt salvatori montani angajaţi.

Chiar dacă sezonul de vară s-a încheiat, calendaristic, în toate staţiunile din ţară, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, pe traseele turistice precum şi în zonele de campare şi în cele de practicare intensivă a sporturilor montane serviciile salvamont vor continua să asigure efectivele necesare de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.