Astra reghineană și Marea Unire

Conferința cu tema ”Astra reghineană și Marea Unire” a avut loc joi, 28 noiembrie, la sala de activități a Bibliotecii ”Petru Maior” din Reghin.

Evenimentul prin care a fost sărbătorită Ziua Națională a României, coordonat de  prof. dr. Florin Bengean, i-a avut invitați pe Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș, preotul protopop Nicoale Șincan, ziaristul Robert Matei, vicepreședintele Depărțământului Astra Năsăud, Floarea Pleș,  președintele C.A.R.P. Reghin, Leon Stoica și secretarul Asociației Despărțământului Astra Reghin, Ilie Frandeș.

Activitatea a început cu intonarea Imnului Național, urmată de binecuvântarea preotului protopop Nicolae Șincan.

”Mă bucur să ne întâlnim la acest ceas de sărbătoare, când sărbătorim cel mai mare eveniment istoric din viața poporului român. Prin activitatea de astăzi aducem un prinos de recunoștință și cinstire celor de dinaintea noastră, celor care prin faptele lor memorabile au scris pagini de neîntrecută frumusețe istorică și prin lupta lor necontenită au făcut ca visul de veacuri al poporului român să devină realitate, prin actul istoric de la 1 decembrie 1918” a afirmat dr. Florin Bengean, managerul bibliotecii, în deschiderea evenimentului.

Nicoale Băciuț a vorbit auditoriului despre importanța Zilei Naționale a României și personalitatea lui George Sbârcea, foarte apreciat în special în perioada interbelică, compozitor, muzician și muzicolog român, jurist neprofesant, jurnalist, funcționar public, editor de carte, scriitor și traducător, promotor al tango-ului clasic argentinian, foarte cunoscut și apreciat în Bucureștiul anilor 1930 și 1940, precum și în România interbelică. Deasemenea, directorul Direcției pentru Cultură Mureș, a încântat publicul cu un recital de poezie.

Publicul reghinean a avut ocazia să afle despre însemnătatea profundă a Despărțământului Astrei, despre rolul ei în viața social-economică a românilor din Transilvania.

Seara s-a încheiat cu un recital muzical susținut de Maria Neag, Andreea Petruț și Corul Parohiei Ortodoxe “Petru și Pavel” Reghin, dirijat de Dana Sebastian-Hârceagă.

Activitatea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Reghin și Despărțământul Reghin al Astrei.

                                    GRAMA IMOLA

Comentează cu Facebook