Atac de mană la cartofi

cartofiCulturile de cartofi din Harghita sunt ameninţate de un atac de mană, pe fondul vremii ploioase şi a umidităţii accentuate, boala fiind semnalată în toate zonele judeţului, motiv pentru care specialiştii recomandă efectuarea de urgenţă a tratamentelor de combatere.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat că, în acest an, condiţiile climatice sunt favorabile atât culturii cartofului, cât şi apariţiei manei, iar primele atacuri au fost semnalate mult mai repede decât în anii precedenţi.
„Luna mai a fost cu precipitaţii mai multe decât în mod normal (…) iar numărul zilelor cu ploi a fost foarte mare. În luna mai, din 30 de zile, 20 au fost cu ploi. Situaţia este similară şi în iunie, când din 24 de zile a plouat în 15. La aceasta se adaugă dimineţile ceţoase, cu umiditate foarte ridicată a aerului şi din această motiv primele atacuri de mană au apărut foarte timpuriu. Boala a fost descoperită de colegii noştri de la Protecţia Plantelor (…) care au emis şi avertizările. Producătorii au fost anunţaţi şi prin presă şi prin buletine de avertizare să înceapă tratamentele”, a spus Török Jenó.
Urmează „tratamentele”
Acesta a subliniat că trebuie efectuate neapărat tratamente împotriva manei, în caz contrar urmând să se înregistreze diferenţe foarte mari între recolta obţinută de producătorii care au combătut-o şi cei care nu au făcut acest lucru.
„Trebuie neapărat efectuate tratament pentru că, în asemenea condiţii, vor fi diferenţe foarte mari de producţie între cei care nu tratează şi pot rămâne cu 7-8-9 tone la hectar şi cei care tratează şi care pot ajunge la peste 30 tone la hectar. (…)Recomandăm în aceste zile, cu foarte multă ploaie, să aplice produse sistemice care intră în plantă şi protejează pe o perioadă de 10-12 zile şi nu sunt spălate de precipitaţii”, a subliniat şeful DADR Harghita.
Potrivit sursei citate, atacurile de mană au fost semnalate în culturile de cartofi de pe tot teritoriul judeţului dar, deocamdată, nu se înregistrează pierderi însemnate şi fenomenul poate fi stăpânit.
Dar dacă nu se tratează sau vremea va fi la fel de neprielnică, atunci von avea pierderi destul de însemnate’, a avertizat Torok Jeno.
Culturile de cartofi din Harghita au mai fost atacate puternic de mană în 2010 dar şi în 2013.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.