Atenţie la anvelope

anvelope

Miercuri, 02 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră au desfăşurat pe raza municipiului Tîrgu-Mureş, o activitate de informare a participanților la trafic pe linia dotării autovehiculelor cu anvelope adaptate sezonului rece şi a prevenirii accidentelor rutiere grave în perioada de iarnă.
Cu ocazia activităţilor organizate în trafic, conducătorilor auto le-au fost distribuite diverse materiale de informare, cum ar fi fluturaşi cu sfaturi utile pentru sezonul rece, ghiduri cu informaţii importante legate de caracteristicile anvelopelor de iarnă şi în ceea ce privește funcţionarea echipamentului electric al autovehiculelor.
Reamintim participanţilor la trafic că OUG 195/2002- Codul rutier interzice circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheata sau polei, fără ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna.

Ordonanța Guvernului nr.5/2011 a intrat in vigoare la data de 1 noiembrie 2011, însă cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, deși a fost creata o confuzie in acest sens.

In propunerea legislativă din 2010, a fost menționat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă s-a renunțat la el, in condițiile in care poate sa ningă in lunile octombrie sau aprilie.

Potrivit legislației actuale, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este condiționată de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă, sau polei fără ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna constituie contravenție.

La aplicarea sancțiunii contravenționale (9-20 de puncte amendă), polițiștii vor reţine si certificatul de înmatriculare cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulație.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.