Autobuzele mureșene… sau cum să dăm vina pe alții

Într-o zi eram într-un autobuz. Dintr-o dată, imediat după ce s-au deschis ușile la intrarea într-o stație, aud un urlet de copil. Întorc capul și văd că un copil, ținut de mama lui în brațe, era prins între ușă și bara de susținere a pasagerilor din imediata apropiere a ușii. Ușa strângea copilul care țipa de durere, iar mama disperată încerca să-l scoată de acolo, bătând în același timp în geamul de la șofer să-i atragă atenția asupra celor întâmplate. Am fost singurul din autobuz care am încercat să împing ușa pentru a slăbi strânsoarea, deși în zonă erau înghesuiți și alți oameni. În cele din urmă, șoferul a observat situația, a închis ușa, iar copilul a fost eliberat. Imediat, șoferul a început să strige la femeie și să o facă vinovată pentru faptul că a ținut copilul în acea zonă, punându-l astfel în pericol. Aceasta deși șoferul știa prea bine că acel copil nu ar fi putut fi prins acolo dacă autobuzul ar fi fost dotat cu tot ce era necesar pentru protecția pasagerilor. În acest caz, lipsea geamul de protecție dintre bara de care se țin pasagerii și zona ușii, așa cum e la toate autobuzele similare (probabil odată geamul respectiv fusese spart și nimeni nu s-a mai sinchisit să-l înlocuiască…). Dacă în spațiul respectiv era un geam de protecție, așa cum cere designul autobuzului, atunci era imposibil ca acel copil să mai fie prins între ușă și bară. Iar în înghesuiala din autobuz, probabil că mama respectivă nici n-a observat că poate exista un pericol iminent. Dar, șoferul a urlat la mamă, învinuind-o.

Așa suntem noi: ne e greu să ne asumăm răspunderea pentru greșelile de care suntem vinovați. Preferăm să dăm vina pe alții și să găsim tot felul de vinovății colaterale, pentru a ne acoperi vinovăția proprie.. De fapt, e vorba și de lașitate.

 

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

3 Comentarii

  1. Autobusele sunt dezastru. Cu mici exceptii sunt foarte vechi, urat mirositoare si murdare. Sistemul de cumpararat bilet de la sofer imi aminteste de cursele din mediul rural,. Cred ca suntem singurul oras in care soferul taie bilete. Daca va urcati in Sangeorgiu va intreaba pana unde mergeti iar daca raspunsul este 7 Nov, nnu va taie bilet ca stie ca nu sunt controlori. Evaziune fiscala a la Maior. Sa nu mai vorbim de soferii care sunt cu o mana pe volan si cu cealalta pe celular. Avem cu siguranta cel mai penibil transport in comun dintre orasele mai mari din Transilvania da’ conducatorii sunt linistiti ca doar ei se imbogatesc. De fapt cam la toate capitolele suntem la coada transilvaniei iar comparatiile cu orase precum Cluj, Sibiu, brasov, oradea, timisoara, alba iulia au devenit efectiv comice ,!!! Noapte buna tg-Mures !!!

  2. Ne mai pierdem vremea cu afacerile lui Maior ? Chiar crezi ca-l intereseaza ? Sa mulga orasul… in rest.. rade de prostimea orasului care ii foloseste buzile pe roti

  3. Nu inteleg, soferul e de vina? Sau cine ce sa-si asume ?
    Sa inteleg ca imediat dupa, ai fost la siletina sa-i anunti cele intamplate si sa le ceri sa si futa geamurile? Pe care tot muresenii l au spart….
    Toti suntem in aceeasi oala defecta, si tu si du cw scriu asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.