Autostrada Unirii, în sfârșit aprobată prin lege!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureș, în cadrul unei ceremonii publice la care au fost prezenți zeci de parlamentari, inițiatori ai proiectului legislativ, dar și reprezentanţii asociaţiilor civice care au militat pentru autostradă.

Proiectul de lege pentru aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași – Târgu Mureș Autostrada Unirii a avut ca inițiatori 70 de parlamentari, între care 6 din Mureș – deputații Corneliu Buicu și Dinu Socotar (PSD), Doru Oprișcan (PNL, la data respectivă), Lavinia Cosma (USR), Vass Levente (UDMR) și Marius Pașcan (PMP).

El a fost înregistrat la Parlament în mai 2017, după care a trecut de Senat în 4 decembrie 2017 și de Camera Deputaților, care a fost decizională, în 7 noiembrie 2018, iar după promulgare a devenit Legea 291/2018.

Potrivit textului legii trimis la promulgare, “Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut și se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Brașov-Borș, în apropierea orașului TârguMureș. Obiectivul de investiții se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe și din fonduri europene nerambursabile și/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementăriiproiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanțare comunicat de Ministerul Transporturilor. Ministerul Transporturilor este ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectului de investiții Autostrada Unirii.  Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiții Autostrada Unirii”.

Comentează cu Facebook