fbpx

Autostrada ,,Unirii” Târgu Mureș-Târgu Neamț : au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru capetele finanțate prin PNRR

Indicatorii tehnico-economici pentru ,,capetele” Autostrăzii Unirii A 8 au fost aprobați marți în ședința Consiliului Interministerial de la Ministerul Dezvoltării, ultimul pas înainte de lansarea licitației pentru proiectare și execuție fiind aprobarea investiției prin Hotărâre de Guvern, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Capetele de la Târgu Mureș și Târgu Neamț sunt finanțate prin PNRR ( n.r. singurul proiect rutier fără procedură de achiziție lansată) lungimea totală este de 59 de kilometri, iar costul total estimat de 6 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

Licitația pentru proiectare și execuție poate fi lansată până la sfârșitul anului, termenul de realizare fiind de 30 de luni pentru a respecta borna din PNRR, august 2026, a explicat Scrioșteanu : ,,Au fost avizați în ședința Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației indicatorii tehnico-economici aferenți ultimelor două secțiuni de autostradă cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență -PNRR. Este vorba despre Secțiunea 1 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului și legătura la A 3 și Secțiunea 3 Leghin Târgu Neamț, aferente Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț.

Caracteristicile prevăzute pentru cele două secțiuni sunt:

Secțiunea 1 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (km. 0- km. 22) și legătura la A 3 (2,4 km.)

– lungime totală de 24,390 km

–16 poduri

–16 pasaje

–4 structuri casetate

–3 noduri rutiere: 1) la Autostrada Transilvania (km 2+180), 2) DN13 Târgu Mureș (km 10+110) și 3) DJ151D Miercurea Nirajului (km 21+320)

–1 Centru Întreținere și Coordonare

–2 parcări de scurtă durată

–drum de legătură 2,390 km. Sunt traversate U.A.T-uri din județul Mureș

Secțiunea 3 Leghin -Târgu Neamț (29 km.)

– lungime totală de 29,912 km

–13 poduri

–11 pasaje

– 2 viaducte

– 2 noduri rutiere: 1) DN15B (Vânători-Neamț) și 2) DN15C (Târgu Neamț)

–4 spații de servicii

– 1 Centru Întreținere și Coordonare. Sunt traversate următoarele U.A.T-uri din județul Neamț: Vânători-Neamț, Agapia, Târgu-Neamț, Grumăzești, Petricani, Urecheni, Timișești și Păstrăveni și Moțca din județul Iași.

Pentru secțiunea de munte, Miercurea Nirajului-Leghin (159 km.) încep dezbaterile pentru emiterea avizului de mediu, durata procedurii fiind de aprox. o lună (detalii aici)

La rândul său, Cătălin Urtoi, consilierul ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu a prezentat costul investiției pentru primii kilometri ai Autostrăzii Unirii :

,,Secțiunea I, Tg.Mureș-Miercurea Nirajului inclusiv conexiunea cu A3 are o lungime de 22 km + 2,39 km

Valoare totală inclusiv TVA – 738. 673. 900 euro. Durata de proiectare + execuție – 30 luni

Secțiunea III, Vânători (Neamț) – Moţca (Iasi) cu o lungime de 29,912 km. Valoarea totală inclusiv TVA – 511. 203. 210 euro. Durata de proiectare + execuție – 30 luni. Am intrat în linie dreaptă și ireversibilă!” a transmis Urtoi.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

economedia.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW