”Balul Strugurilor”- și în acest an o reușită

Reghinul a găzduit în data de 4 octombrie a IV-a ediție a „Balului Strugurilor”. Evenimentul a avut loc la un restaurant din oraş în organizarea Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi Locomotorii din Județul Mureş, în parteneriat cu  Organizaţia Pro Karma din Târgu Mureş și cu spijinul Primăriei şi Consiliului Local Reghin.

”Mă simt onorat că m-ați invitat la acest eveniment, dar în același timp realizez că nu sunt demn să stau în fața dumneavoastră. Consider că voi sunteți adevărații eroi. Voi duceți o luptă zilnică pentru supraviețuire. Adevăratul erou, poate îngerul vostru păzitor, care vă veghează zilnic, este aici de față: Szabó Enikő, președintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi Locomotorii din Județul Mureș. Ea este cea care vă călăuzește și luptă zilnic pentru existența și drepturile dumneavoastră. Sunteți lecții de viață, fiecare din voi fiind un exemplu de talent, de bun-simț, modestie și generozitate. Mă simt frustrat că nu vă putem oferi ceea ce meritați. Discriminarea pornește de la intrarea în învăţământul de masă al copiilor şi până la angajarea persoanelor cu dizabilităţi.  Știu că întâmpinați  probleme când vine vorba de a vă deplasa pe străzi, cu transportul public. Cu toate acestea voi zâmbiți, sunteți optimiști. Ne oferiți lecții de viață zilnic. Felicitări pentru Enikő și toată echipa, pentru dumneavostră și pentru modul de cum reușiți să gestionați toate problemele zilnice cu care vă confruntați” a subliniat viceprimarul Márk Endre, în cuvântul de deschidere a evenimentului.

150 de persoane cu dizabilități și însoțitorii lor au petrecut la bal fără a se simți stânjenite de oamenii din jurul lor. Au avut parte de o distracție pe cinste, au dansat, au mâncat și s-au simțit în largul lor, organizatorii au reușit să facă în așa fel încât nimic să nu le lipsească invitaților.

”Ca urmare a acestor programe cultural sperăm să apropiem persoanele cu deficiențe de cele sănătoase pentru a putea asigura incluziunea persoanelor cu deficiențe în viața social-culturală fără a observa discriminare din partea unor cetățeni cu educație insuficientă” a declarat Szabó Enikő, președintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi Locomotorii din Județul Mureş.

Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi Locomotorii din Mureş a fost înființată în anul 1990, cu scopul de a apăra drepturile persoanelor cu dizabilități. Are membri din tot județul, fiecare membru plătind o cotizație. Beneficiarii serviciilor sunt toți membrii asociației și familiile lor, dependenți din punct de vedere socio-medical, care din cauza unor probleme sociale sau medicale sunt în pericol de marginalizare.

” Scopul serviciului este ca persoanele cu dizabilități sau cu boli cornice să fie eliberați din singurătate și inactivitate, asumânu-și responsabilitatea pentru sine însuși și alții. Ne străduim ca persoana să se desprindă din mediul în care trăiește, să reușească să se încadreze în mod activ și să participle la viața societății în limita posibilităților lor, acordându-i la nevoie noi șanse” afirmă Szabó Enikő.       

                                                                             GRAMA IMOLA

Comentează cu Facebook