Barbarii care conduc oraşe

editorial - LigiaAn de an observ cum străzile târgumureşene devin tot mai gri, iar culori precum verde, roz, alb, roşu, galben dispar înghiţite de asfalt şi pavele. În loc apar nişte crenguţe care nu sunt decât nişte pete de culoare pe care le observi doar dacă priveşti cu atenţie. E un mod simplist de a descrie efectele acestor campanii anuale de aşa-zisă toaletare a arborilor. În fapt, nişte barbare tăieri fără o justificare silvică. Consider că ţapinarii de pe Valea Gurghiului sau Valea Mureşului sunt mai pregătiţi în acest domeniu decât angajaţii care „execută” programul de tăieri de arbori, netrecut prin comisia de specialitate şi nici prin Consiliul Local.

Aş înţelege dacă aceste campanii de tăieri de arbori s-ar fi făcut astfel: plantezi arbori tineri, timp în care laşi copacul bătrân să trăiască în continuare, curăţându-l doar de ramurile bolnave, iar apoi, când arborii tineri au devenit maturi, tai, dacă e neapărată nevoie din cauză de boală, dublată de pericol pentru târgumureşeni, arborii bătrâni. Altfel rămân la părerea mea că ceea ce se întâmplă este o barbarie verde.

Din păcate, edilii târgumureşeni văd lucrurile exact pe dos şi nu se sfiesc să ne o arate săptămână de săptămână. Dorin Florea consideră că această problemă nu este o prioritate. Probabil că atunci când locuieşti la Platoul Corneşti, în pădure, nu este o prioritate. Atunci când înghiţi poluarea din oraş – maşini multe, companii ce fac producţie poluantă, praful nemăturat şi nespălat de pe străzi de către angajaţii companiei de salubritate căreia îi plăteşti mulţi bani, copacii te-ar salva. Înţeleg că nu e nu ştiu ce prioritate că tăiem copaci de 100 de ani şi plantăm unii tineri care vor reduce poluarea peste vreo 20-30 de ani când unii dintre noi vor avea deja nepoţi şi vor fi murit prin clinicile mureşene sau pe acasă de cancer din cauza poluării şi altor factori asociaţi cu lipsa spaţiilor verzi.

Alţii am văzut că o dau pe politică şi spun şi chiar scriu că ar fi un război între edil şi fostul ministru al Mediului, deputatul Borbély László. Mă doare în cot de politică şi de războaie. Nu trebuie să vină un fost ministru ca să văd singură că se plantează, dar voi beneficia de aer mai curat peste 20 de ani, cel mai devreme.

Iar în concluzie pe mine nu mă încălzeşte cu nimic, spre exemplu, bătălia pentru capitala regională dacă în oraşul meu – capitală sau nu – voi trăi într-un mediu din ce în ce mai poluat pentru că aşa vor muşchii celor care se luptă prin ziare, plătind media ca să tacă, pentru tot felul de priorităţi şi uitând de cele care să nu mă omoare cu zile.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. speram ca si mai multi concetateni sa se trezeasca la realitate si sa-si adauge parerea pentru un mediu mai sanatos pentru noi toti care dorim o viata mai sanatoasa cu un aer mai curat aici in tg mures

  2. imi doresc ca mesajul tau sa ajunga la multa lume, articol foarte corect scris… Din pacate diferite entitati in media promoveaza messaje excat pe dos. Chiar azi am vazut pe un site ( targumureseanul ) ca sau plantat citezi "peste 2000 de arbori in cartierul belvedere" unu la mana copacii plantati nu se numesc arbori doi la mana nu prea ma intereseaza ca la marginea orasului langa un cartier de fite, care e langa o padure, se planteaza mii de copaci,… oricum cred ca odata am fost pe acolo de 25 si de ani de viata petrecuta in tg mures. Exemplu ce frumos arata piata teatrului cu cateva cregni pe ici colo,… bravo… nu ma pricep dar erau acolo cateva arbori ca lumea,… poate trebuia sa renovam piata in jurul lor… dar stai probabil erau "bolnavi"…si astfel de exemple sunt…"fara numar"

  3. articol exceptional, felicitari Ligia Voro

  4. Vă mulţumesc. Nu e excepţional, e un punct de vedere trezit de străzile golaşe şi inestetice.

  5. Da, e de dorit. Ce nu e de dorit e să asistăm impasibili la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

  6. În primul rând, sincer, nu mă gândeam ca acest editorial al meu să aibă efectul pe care îl are. Ceea ce mă bucură într-un fel. Pe de altă parte însă îmi dau seama ce supărătoare sunt toate aceste tăieri de arbori pentru că nu suntem consultaţi şi nu suntem întrebaţi. Mă gândesc însă la ceea ce am putea face mai departe, dincolo de petiţii şi proteste pentru ca această poveste să nu se mai repete an de an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.