Blaga: La Platoul Cornești au fost sesizări cu tentă politică. E și un protest anunțat, în 9 februarie

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu Mureş, Cosmin Blaga, susține, într-un interviu acordat Punctul și Radio Son, în ce privește situația de la Platoul Cornești, că totul are la bază “sesizări cu tentă politică”. Potrivit lui Blaga, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş – care a fost acolo în urmă cu o zi și a dispus, după  verificarea în teren a modului în care s-a respectat legislaţia silvică în ceea ce priveşte întocmirea, recepţionarea şi avizarea amenajamentului silvic al municipiului Târgu Mureş, o investigație a Corpului de control al ministerului – ar fi fost chiar “foarte încântat de lucrările care s-au realizat la Platou”.

“Există sesizări făcute din partea unor persoane – și aici spun fără să am cea mai mică reținere – persoane care și-au dorit să creeze această controversă, au fost sesizări cu o tentă politică și ca urmare a acestora cei de la Garda Forestieră Brașov și Corpul de control al ministrului au ținut să realizeze aceste verificări. (…) Am înțeles că domnul ministru a fost foate încântat de lucrările care s-au realizat la Platou, nu a trimis nicio adresă, nu ne-a făcut nicio invitație să discutăm pe acest subiect, s-a întâlnit cu angajați ai primăriei care i-au pus domnului ministru la dispoziție toate documentele, în urma acestei vizite a și remis un comunicat de presă, din care nu reies lucruri foarte grave”, a declarat Cosmin Blaga.

La observația că ministrul a anunțat totuși că va trimite Corpul de control, Blaga a răspuns că probabil aceasta este procedura, să-și trimită Corpul de control să facă verificări mai ample și că ar fi simțit o deschidere din partea celor care au făcut verificările din teren, că și aceștia vor să se remedieze situația. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu Mureş a spus că “au intrat în vizorul Gărzii Forestiere” toate investițiile care s-au făcut la Platou începând din 2014, inclusiv locurile de parcare, extinderea de la Grădina Zoologică, linia trenulețului, pistele de alergare, care au făcut parte dintr-un proiect finanțat din fonduri europene și care nu ar fi primit finanțare europeană dacă ar fi fost respectată legislația. El a susținut în continuare că, din punctul de vedere al Primăriei, s-a respectat toată legislația în vigoare.

“Nu am defrișat absolut nimic fără voie, există documente pe care le-am atașat la documentația necesară realizării proiectului Platoul Cornești, în care am arătat că suprafața pe care urmează să realizăm acele lucrări a fost scoasă din circuitul forestier. Nu cunoaștem motivele pentru care ei nu vor să recunoască acel document. Dar există documente dinainte de 1990 din care reiese clar că suprafața la care fac ei referire este scoasă din circuitul forestier, este intabulată pe Primăria municipiului Târgu Mureș, ca atare avem drept de administrare, cunoaștem regulamentul Ocolului Silvic, nu s-a defrișat nimic în acea zonă fără consimțământul Gărzii Forestiere. (..) Rămâne să vedem constatările ministerului și măsurile pe care le vor dispune cei de la Garda Forestieră Brașov. Din ce am văzut din comunicatul Ministerului Apelor și Pădurilor, situația nu e chiar atât de gravă, nu e ceva ce nu poate fi remediat și sperăm ca în cel mai scurt timp să intrăm în normal, astfel încât lumea să nu mai fie panicată, să aibă impresia că dacă merge la Platou nu poate accesa anumite zone, Grădina Zoologică, pista de alergare sau spațiul de joacă. Noi avem toată disponibilitatea, noi nu avem nimic de ascuns, rămân la concluzia că tot acest control s-a făcut în urma unei sesizări cu tentă politică, din partea unor persoane care cu siguranță nu iubesc acest oraș. Cunoaștem persoana, știm că se ocupă cu astfel de practici, îmi pare rău că din cauza acestor răutăți are de suferit un oraș, au de suferit oamenii. Din păcate este o practică, sperăm să se oprească, cu sesizări în care nu se face altceva decât să se pună cap în cap instituții ale statului, pentru răsfățul unora“, a susținut el.

Întrebat despre cine este vorba, Blaga a spus că se abține pentru că este în desfășurare “un soi de anchetă”, dar a promis că după cec se vor încheia verificările va face public numele persoanei care a făcut sesizarea.

El a arătat că târgumureșenii sunt afectați de situația de la Platou și se organizează un protest în 9 februarie, între orele 17 și 22, la care sunt anunțate între 100 și 500 de persoane, iar organizatorii săi afirmă, în notificarea transmisă Primăriei, că motivul este legat de nemulțumirea pricinuită de “distrugerea Platoului Cornești“ (un alt protest, anunțat marți seară la sediul Direcției Silvice Mureș, a strâns în jur de 20 de persoane, n.r.).

“Mă bucur că reacționează când cineva încearcă să se atingă de bunurile lor, pentru că până la urmă, indiferent că vorbim de bani europeni sau de bani publici, locali, sunt banii târgumureșenilor. Este un protest anunțat în 9 februarie, mai mult ca sigur că vor primi acceptul, din partea noastră există toată deschiderea”, a spus Blaga, arătând că participanților li se vor aduce la cunoștință prevederile legale legate de conduita în timpul manifestărilor publice.

Întrebat ce ar putea dori să obțină protestatarii în urma acestei manifestări, Blaga a răspuns că poate sensibiliza reprezentanții ministerului să urgenteze controlul și să transmită măsurile cât mai repede, astfel încât să se poată remedia problemele cât mai curând, astfel încât să nu mai existe niciun fel de suspiciune față de lucrările care s-au realizat la Platou și să se poată dezvolta în continuare acea zonă, fără a afecta în niciun fel fondul forestier.

“Nu dorim și nu s-a dorit niciodată să îl afectăm, e plămânul orașului. Avem un proiect nou, vrem să realizăm un parc tematic, cu piste de biciclete, extinderea pistei de alergare, suntem în curs de derulare și bineînțeles vom solicita și obținerea de avize, cum am făcut-o întotdeauna. (…) Nu cred că va fi cazul de o măsură atât de drastică, să închidem Platoul sau să demolăm tot ce s-a făcut acolo, ar fi absurd să se ia o astfel de măsură”, a susținut Blaga.

El a precizat totodată că, din punctul de vedere al Primăriei, accesul la Platoul Cornești este liber, deși cei de la Garda Forestieră au afișat câteva anunțuri prin care spun că parcarea ar fi interzisă și se vor aplica sancțiuni.

“Este punctul lor de vedere, rămâne la latitudinea lor dacă vor aplica sau nu sancțiuini celor care se deplasează cu autoturismele și care parchează la Platoul Cornești”, a conchis el.

Comentează cu Facebook