fbpx

Bogdaproste ca fire?

Îmi spune mama că în comuna Acățari, unde ai mei domiciliază, începând de săptămâna trecută gunoiul se colectează selectiv. În timp ce, în Tîrgu Mureș, selectarea se face (la prima mână) la tomberoane după care se duce pe dealul transformat în focar de infecție. E ca și cum tot orașul ar ieși la iarbă verde și și-ar lăsa mizeria la locul faptei. Stația de transfer nu este gata și nici drumul spre Vălureni. Salubriserv colectează gunoiul – trei în unu – ziua în amiaza mare și mătură străzile doar să ridice praful la nivelul nasului.

Inevitabil mă gândesc cam ce ar fi de noi dacă nu ne-ar impune niște termene Uniunea Europeană în diferite domenii? Și în general, de-a lungul istoriei, câte o stăpânire?

Oare este o trăsătură firească de a nu reuși „prin noi înșine” și iobăgia combinată cu bogdaprosteala ne este firească sau așa ne-a fost soarta?
Privind la comportamentul și rezultatele pe care le obținem cred ca noi avem nevoie de o anumită supunere. Să ne gândim cât de greu obțineai (VOIT) un pașaport, cazier, buletin. Când ni s-au impus niște termene, totul s-a simplificat peste noapte. Avem, har Domnului, termen stabilit și pentru colectarea selectivă.

Un prieten sas, din Nadeș, în anii ’90, când venea des pe-acasă spunea că noi avem nevoie de stăpânul cu biciul în mână ca să ne pună în brazdă.
Sa vă dau două exemple din ultima săptămâna de comportamente care, doar pentru noi, necesită impunere.

Un birou din cadrul Poliției, mai exact Biroul Arme și Muniții, îmi solicită cazier, cu toate că acest document este eliberat de către aceeași instituție din biroul alăturat.

Îmi trimite APIA o scrisorică amenințătoare cum că dacă nu mă prezint cu niște acte… Sun și le explic ca le-am depus anul trecut. Răspunsul: pai da, dar e vorba de alt birou și ei nu se apucă să-mi caute dosarul.

Care ne e firea? Chiar suntem egali cu alte neamuri dacă se aplică aceleași reguli? Dar atunci prin ce diferă neamurile, care încă mai există ca trăsătură și specificitate?

Marius Libeg

Comentează cu Facebook

One thought on “Bogdaproste ca fire?

  • 21 martie 2017 la 06:27
    Permalink

    Salut ! Pertinent, punct ochit, punct lovit ! Felicitări !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Punctul

FREE
VIEW