fbpx

Campanie națională pentru eliminarea testelor de virginitate, desfășurată în paralel cu Bacalaureat 2022

“Testul cu două degete… cel mai greu examen pentru mine”, spune protagonista unui scurt film pe baza căruia este construită o campanie lansată la nivel național, pentru eliminarea testelor de virginitate. Autorii campaniei atrag atenția că aceste teste continuă să fie aplicate în România – circa 1.000 au fost înregistrate în 2019 – în pofida faptului că este o testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru tinere.

Campania #DeNetestat face o paralelă între examenul de Bacalaureat, ca examen al maturității, și examenul de verificare a virginității practicat încă în unități de medicină legală din țară, deși, arată inițiatorii campaniei, acest tip de examinare este considerat de către Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului.

Campania este lansată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF) și are drept scop “eliminarea testelor de virginitate din legislația din Romania.”

Ea include un scurt film, în care protagonista este o adolescentă supusă acestui examen chiar în preajma simulărilor pentru Bac și care povestește despre anxietatea cu care se confruntă. Totodată, este lansată o petiție online adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală, prin care se cere scoaterea testelor de virginitate în afara legii.

Filmul campaniei #DeNetestat:

Citește continuarea pe edupedu.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW