fbpx

Care este limita de alcoolemie pentru contravenţie în România

Nivelul de alcool la care o persoană este considerată a fi afectată pentru a conduce un autoturism diferă de la o țară la alta și variază între 0,20 grame la litru și 0,80 grame la litru. Alcoolemia ne afectează încetinindu-ne reflexele și tulburându-ne vederea. 

Este ilegal să ai alcool în sânge în timp ce conduci în Cehia, Slovacia, România (dincolo de 0,08% apare răspunderea penală, șoferii vor primi amendă și li se va suspenda permisul), Rusia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Bangladesh, Pakistan, Ungaria.

Alcoolemia se măsoară în grame de alcool la fiecare litru de sânge. O alcoolemie de 1 g/l înseamnă o parte de alcool pur la 1000 de părți de sânge, precum 0,1 mg/l înseamnă o parte de alcool la 10.000 de părți de sânge.

Ce spune legislația din România?

Limita de alcoolemie maximă pe care un șofer o poate avea, fără să riște un dosar penal este între 0,1 – 0,4 mg/ litru alcool pur în aerul expirat (sub 0,80 g/l alcool pur în sânge). Astfel se va încadra la contravenție (9 la 20 de puncte şi suspendarea permisului pentru 3 luni).

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Dacă persoana care are o imbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.

Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, dacă permisul de conducere i-a fost reținut pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Wall-Street.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW