Carnavalul Lolelor la Sighișoara

Carnavalul Lolelor® se va desfășura începând cu ora 12.00 în 23 februarie în în Citadela Sighişoarei și în 3 martie în Citadela Sighişoarei, după ce în 22 februarie s-a desfășurat în Centrul Istoric al Mediașului (Casa Schuller, Piața Ferdinand I și Piața Castelului).

Inițiat în 20 ianuarie 2008 împreună cu municipalitatea bucureșteană spre a marca reintroducerea străzii Smârdan (fosta Uliţă Nemţească) în zona dedicată traficului pietonal, din 2009 Carnavalul Lolelor® începe să fie organizat de Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA în burg-ul medieşeancu susţinerea regretatului Burgermeister Daniel THELLMANN și a Bisericii Evanghelice C.A. Mediaș şi cu sprijinul Centrului EducaţionalInteretnic pentru Tineret (ibz) și a Centrului Cultural Româno-German în Citadela Sighişoarei.

În domeniul tipologic al fasching-ului tradițional se înscriu forme diferite din arealul cuprins între Văile Târnavelor (Kokelgebiet– în dialectul săsesc) așa cum este cazul la Saschiz, Valea Viilor sau Bazna, dar și obiceiul lolelor prezent în forme diferite în arealul vechiului Scaun săsesc Cincu,  respectiv Valea Hârtibaciului (Harbachtal– în dialectul săsesc),

În comunităţile săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching (cuvânt de origine austriaco–bavareză), iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich – în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii (Aschermittwoch) – cu care începe Postul Paştelui.

Comentează cu Facebook