Câştigătorii secţiunii de Gastronomie la GastroPan

În cadrul Concursurilor GastroPan 2018 s-a premiat cel mai reuşit, apetisant, elegant şi estetic platou culinar pregătit individual şi în echipă, precum şi cea mai uimitoare creaţie artistică, o sculptură în fructe şi legume. Cei mai talentați bucătari din România au participat la categoriile secțiunii gastronomie a Concursurilor GastroPan, aflaţi cine sunt câştigătorii categoriilor Platouri culinare reci şi Sculptură în legume şi fructe!

 

Platouri culinare reci estetice și preparate tradiționale românești

La această categorie, participanții care au concurat individual au avut sarcina de a pregăti un platou festiv pentru 6 sau 8 persoane pe bază de carne cu trei piese de bază, trei garnituri, trei sosuri și o salată, precum și un desert de restaurant pentru 2 persoane. Echipele de bucătari, în afara de platoul festiv și desertul de restaurant, trebuiau să pregătească și un platou cu un preparat tradițional românesc pentru 4 persoane și o porție montată pe o farfurie.

În acest an locul I la individual a fost câştigat de 2 concurenţi: Cozma Bogdan Cosmin de la Crăiasa Munţilor Srl din Moeciu de Sus, judeţul Braşov, precum şi de către Ciutacu Gheorghe.

Cozma Bogdan Cosmin a pregătit un platou festiv cu terină din spată de iepure sălbatic cu cremă de brânză în mantie de spanac; terină din ficat de viţel cu tartar din măr verde pe blat din spanac; muşchi file de cerb cu crustă din alune de pădure şi petale de limba mielului. Garniturile pe platou erau: ţelină apio umplută cu brânză de vaci cu mozaic din legume; tartă de morcovi pe blat crocant; găluşte din cartofi umplute cu inimă din peltea de gutui cu crustă din verdeţuri. Sosurile folosite erau: compot din ardei gras copt cu piper roşu zdrobit şi boabe de muştar franţuzesc uşor picant; maioneză de gogoşar murat glasată cu unt; sos de afine cu reducţie de oţet balsamic; vinegretă aromat cu cimbrişor de pădure. Elementele desertului de restaurant erau: pahar cu cremă de ciocolată aromată cu flori de munte, cremă de vanilie şi cireşe amare; parfait din măr copt glasat, ciocolată albă şi alune de pădure; prăjitură ”Gustul copilăriei” cu blat pufos însiropat cu pastă de măceşe, cremă fiartă din griş cu lapte aromat cu lămâie şi dulceaţă de fragi.

Celălalt câştigător, Ciutacu Gheorghe, a pregătit un platou festiv cu file de mânzat marinat cu ghimber şi salvie, umplut cu mousse de curcan cu urechi de lemn şi muguri de pin în mantie de brânză Philadelphia şi caise confiate; terină din iepure de casă, piept de prepeliţă şi ficat de struţ învelită în jambon Serano; rolls din muşchiuleţ de mangaliţă, piept de gâscă cu curcuma, fistic şi seminţe bio în chemise de ierburi aromate; piure de mazăre şi fasole roşie în foiţă de praz; cornete din foi de varză Tamarindo umplute cu piure de linte; millefois din orez cu cărbune vegetal, anghinare de Jerusalem, cartof dulce şi perle din cartof violet; Cumberland sauce; Sauce moutard a la creme; Morille sauce; salată crocantă de primăvară şi sauce vinegrete.

La categoria Platou festiv pregătit de către o echipă de bucătari câştigătoarea a fost echipa de la Pritax Invest Srl – Golden Tulip Sibiu. Bucătarii au prezentat un platou cu terină de căprioară cu leurdă şi dovleac, garnitură cu brânză de capră cu sfeclă şi caviar de mazăre cu mentă şi cu sos de merişoare; terină de curcan cu zucchini şi compot de caise, cu garnitură piatră de cartof cu morcov baby, ciuperci shimeji şi inel crocant, sos de cireşe amare; terină de foie gras în jeleu de ciocolată, garnitură cu brioşe cu piure de mango, sos din vin de Porto şi salată de crudităţi.

Preparatul tradițional românesc pregătit de echipă era tuslama de vită cu mămăligă, morcovi baby, sfeclă, hasma murată şi cremă de hrean.

Desertul de restaurant al echipei era un mousse de ciocolată albă în jeleu de cacao cu blat de mălai dulce, jeleu de mojito şi sos caramel.

Lista câştigătorilor:

Locul I (individual): Ciutacu Gheorghe – Bucureşti

Locul I (individual): Cozma Bogdan Cosmin – Crăiasa Munţilor Srl din Moeciu de Sus, judeţul Braşov

Locul I (echipă): Muntean Nicolae Marius, Crişan Mihai – Pritax Invest Srl – Golden Tulip Sibiu

Locul II (individual): Drăguţ Cristina – Confinden Travel Srl – Hotel Ramada Piteşti

Locul II (echipă): Ferenczi Henrik, Ţepeluş Petru, Baczo Iulian Adrian, Bajko Roxana – Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, Sf. Gheorghe

Locul III (individual): Birta Ioan Andrei – Pod Serv Com Srl – Hotel President Băile Felix, Bihor

Locul III (echipă): Jurj Henrietta, Moşneag Silviu, Chibici Bogdan, Tőkés Bencze – Sungarden Resort Srl, Baciu, judeţul Cluj

 

”Timpul” sculptat în legume și fructe

Tematica categoriei Sculptură în fructe şi legume era ”Timpul”. Cea mai frumoasă creaţie artistică a fost sculptată de către Verdeş Liliana din Alba Iulia.

Felicitări tuturor bucătarilor artiști pentru ingeniozitate, talent şi profesionalismul cu care s-au pregătit pentru Concursurile GastroPan 2018 și mulțumiri tuturor participanților, concurenților și juriului că au dat dovadă de minuțiozitate, respect și dedicare față de arta culinară!

Mai multe informații despre expoziția GastroPan puteți găsi pe www.gastropan.ro sau puteți contacta organizatorii la numărul de telefon 0733-313.043 sau e-mail info@gastropan.ro.

 

Comentează cu Facebook