fbpx

Cât de golani sunt cei mai golani dintre golanii noștri?

Fără prea multe politețuri despre viitorul Târgu Mureșului …

            Cât tupeu de nesimțit(ă) să ai să comentezi din spatele unei tastaturi și a unui ecran după ce te-ai îngrășat (unii la propriu, alții la figurat – logic) ca o vită din bani publici în siajul fostei administrații a orașului?

            Cât de profund obraznic și om fără caracter poți să fii să dai acum lecții de cum se face și se desface o administrație când tu ai supt la propriu bani publici din vistieria orașului ani de zile fără să produci ceva valoros în urma ta?

            Măi lupi moraliști, care ați luat bani publici și în continuare vă întrețineți șuncile unse cu creme scumpe, v-ați gândit cum ar fi să lucrați și cam cât ar trebui să munciți efectiv în privat pentru un salar / pentru un venit așa cum l-ați câștigat ani de zile de la Primărie?

            Am fost un susținător al lui Soos Zoltan pentru că am vrut schimbarea cu orice preț a fostei administrații conduse de Dorin Florea și Claudiu Maior. Îi consider pe cei doi cei mai mari dușmani (sper că vor fi dovediți și ca infractori, dar deocamdată sunt doar ”autori morali”!) ai acestui oraș; oameni care au făcut – nu o dată – rău orașului cu bună știință pe diferite subiecte.

Pe de altă parte, au fost profund incompetenți și dezinteresați în a munci pe bune pentru dezvoltarea orașului. Nu îmi pot închipui cum dracu au reușit să lase un oraș atât de vlăguit de resurse: oameni slab pregătiți în Primărie, datorii peste datorii, lipsă de proiecte și de strategie de viitor, contracte păguboase și adesea extrem de prost negociate.

            Nu știu dacă vă puteți închipui dimensiunea dezastrului în care se zbate acest oraș. 

            Pe de altă parte, ați observat probabil că am folosit timpul trecut când m-am referit la Soos Zoltan. ”Am fost” mare susținător al acestuia, repet: pentru a se schimba administrația.

            Și eu am îndoielile mele legate de noua administrație. Observ și eu cum unele lucruri nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze – și am încercat să mă exprim diplomatic. Dar am pretenția că înțeleg etapa prin care trece orașul și de aceea nu l-am atacat public, încă. Este ca atunci când un chirurg trebuie să extirpe o tumoră de pe un corp. Tumora se formează pe vasele sangvine și se hrănește din însăși sângele victimei. Pe tumoră nu o interesează dacă ”gazda moare” pentru că nu are creier. Chirurgul e cel care operează și are responsabilitatea operației și a supraviețuirii pacientului, deci în cazul de față primarul. 

            Eu văd lucrurile așa: Soos Zoltan a preluat mandatul cândva în luna octombrie. Din octombrie 2020 până în aprilie 2021 când a venit noul buget a cam irosit timpul în parte motivat (că nu a mai putut modifica mare lucru în bugetul de anul trecut, iar în perioada ianuarie – aprilie a funcționat pe reguli speciale de bugetare), în parte nemotivat pentru că a pierdut exagerat de mult timp în detalii care nu sunt treaba lui ca ”nou” primar. Eu, cu siguranță nu mi-aș fi pierdut multe săptămâni din viață ca să fac echilibristică pe o sârmă de care la un capăt trage Claudiu Maior și de celălalt capăt trage un amic de-al lui Claudiu Maior. Era clar că mizerabilii ăștia sunt înțeleși și echilibristica nu are niciun rost. Da, mă refer la problema gunoiului.

            Acest subiect mi-a arătat un lucru: Soos nu a abordat tactic tema, nu a avut o strategie. Dar sper că a învățat.

            Și să-mi continui ideea cu Soos. Din aprilie 2021 au trecut abia vreo 3 luni de când este de facto primar. Iar timpul este mult prea scurt ca să-mi dau cu părerea încă, am ajuns la concluzia că 100 de zile (așa cum am promis pe Facebook) sunt mult prea puține pentru a face un bilanț al activității. Asta nu înseamnă că nu am așteptări.

Aștept în continuare:

1. Un audit al personalului din Primărie și o restructurare masivă. MASIVĂ, clar?

2. Digitalizarea completă a activității cu publicul. COMPLETĂ, clar?

3. Activitatea de autorizare a diferitelor activități/proiecte/etc să devină o rutină cu termen de rezolvare de maxim 30 de zile. MAXIM, clar? (deci, cu tot cu modificări, și completări, și etc)

4. Vreau să votez proiectele de investiții ale primăriei pentru anul 2022 – 2024, deci vreau ca în 2021 – 2023 să fiu întrebat unde vor fi investiți banii anul următor, sau anii următori dacă sunt proiecte de mare anvergură. Ăsta vreau să fie referendumul meu din 2021 – participarea democratică la procesul de stabilire a priorităților pe anii următori. TRANSPARENȚĂ și PARTICIPARE, clar?

5. Vreau să văd un manager al orașului. Da, știu, Târgu Mureș nu are o istorie prea plăcută cu acest post, dar dacă ne forțăm un pic și aducem un om cu experiență care a trecut măcar prin 1-2 primării mai breze la viața lui, ar degreva mult din atribuțiile astea tâmpite cu care-și pierd vremea acum (și adesea e și o scuză bună!) primarul și viceprimarii.

            Eu vreau ca ei să aducă bani de la București, deci să fie acolo mai mult decât sunt în Târgu                    Mureș.

            Eu vreau ca ei să se ocupe de proiecte de viitor, nu de cum se mătură pe Gheorghe Doja.

            Eu vreau ca ei să vină cu variantele de dezvoltare pentru oraș, și noi să alegem din acestea.

            Eu vreau să avem un primar, vreau să văd o viziune.

            Îl întreb acum pe Soos Zoltan: spune-mi te rog cum vrei să îmi amintesc de tine / ce îți propui tu să-mi oferimie târgumureșeanul de rând, din funcția de primar? Asta este cel mai important aspect al celor 3 sau 7 sau câți ani vor mai fi cu tine la conducerea orașului …

                                                                        Restul sunt detalii.

            Și mă întorc la actorii principali ai acestui articol. Moraliștii. Am început să scriu acest articol după ce am citit o serie de postări ale unor personaje asociate cu fosta administrație. Probabil cel mai cunoscut dintre ei este Ioan Chiorean (Neluțu), dar el e doar vârful de lance. Neluțu Chiorean a fost declanșatorul acestui editorial, nicidecum nu e întruchiparea singulară a celor descrise aici. În lumea asta a Facebook-ului local, sunt mulți alți autori cunoscuți și mai ales necunoscuți. Cineva întreține aceste conturi false, comentarii și postări. Toate cam în aceeași direcție anti-Soos.

            Asta arată cât de golani sunt cei mai golani dintre golanii noștri. Niște lipsiți de orice urmă de bun simț și caracter. Să fii turbat acum pe Facebook pe teme ca gunoiul, lipsa de proiecte pentru PNRR, să îți faci fotografii lângă lanurile grase de iarbă netunsă de prin cartiere și să faci pe marele moralist când tu știi că, de fapt, toate contractele alea treceau printr-un inel de firme de casă ale tătucilor din Primăria Târgu Mureș, tătuci care-ți cumpărau ție cremele scumpe pentru șuncile tale grase, asta înseamnă să fii un manipulator fără nicio măsură, fără niciun pic de caracter. Întreg aparatul de manipulare al fostei găști – care a funcționat totuși bine timp de 12-15 ani în manipularea orașului spre interesul lor personal – aduce acum un deserviciu și mai mare propriei comunități prin faptul că menține un tip de comunicare fals, nerușinat și fără scrupule. Menține un mediu conflictual din care nu va câștiga nimeni.

            Unde se înclină totuși balanța? Unde e adevărul? Între (1) zecile de milioane de euro irosite fără absolut nicio urmă de fosta administrație și (2) oprirea acestei hemoragii de bani publici prin câteva decizii care aruncă orașul într-o degringoladă pe termen scurt și mediu (gunoi, cosire spații verzi, reparații drumuri, etc) – voi alege clar varianta (2).

            Cumva trebuie să fim mai buni, să fim mai înțelepți și mai corecți, și să vrem să ne însănătoșim. Nu știu dacă acest oraș este blestemat sau pur și simplu ăsta e nivelul de civilizație pe care-l avem, dar e clar că trebuie să ieșim din acest cerc vicios al ”ba pe-a mă-tii”.


            Nu sunt convins că Soos Zoltan este soluția, dar știu că fosta administrație se osificase într-o rețea de legături mafiote care au paralizat complet orașul – deci clar ei nu erau soluția.

            Am o teorie, acum o fac publică. Dacă luăm o scară valorică în care ”linia de zero” este dezvoltarea orașului în mod natural cu o administrație corectă, dar neperformantă, atunci putem spune că Târgu Mureș în ultimii 8-10 ani a avut un fel de involuție dezvoltându-se cu un ritm de ”-3” – ”-5” pe o scară până la ”-10”. Ei bine, problema mea este că nu vreau ca administrația Soos să readucă orașul pe linia de zero. Mie nu-mi ajunge să funcționăm normal. Și, din păcate, doar asta văd în aceste luni: o bătălie acerbă pentru a readuce normalitatea la Târgu Mureș. Ceea ce necesar, dar nu e suficient. Eu vreau între ”+5” și ”+7”, nici nu visez la ”+9”.

            Cam atât pentru ziua de azi. Să ne auzim / vedem cu bine.

                                                                                                                        Cristian Teodorescu 

Comentează cu Facebook