Câte un sac de făină din Mureş pentru Festivalul Deliciilor Dulci

La Festivalul Deliciilor Dulci se va prepara kurtoskalacs-ul Ţinutului Secuiesc

Anul acesta Kurtoskalacs – Festivalul Deliciilor Dulci, ediţia a doua, se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 7-9 septembrie. În cadrul conferinţei de presă care a anunţat evenimentul, organizatorii au declarat că se aşteaptă înscrierea la concurs a peste douăzeci de echipe, se va prepara kurtoskalacs-ul Ţinutului Secuiesc şi că vor încheia un acord de parteneriat cu echipa Vitez Kurtos, echipă care organizează Festivalul Kurtoskalacs-ului din Budapesta.

“Cu ani în urmă am lansat evenimente de promovare şi consolidare a identităţii din Ţinutul Secuiesc, am iniţiat, pe de-o parte, evenimente care prezintă Ţinutul Secuiesc ca regiune, iar pe de altă parte, am organizat evenimente care promovează particularităţile culturale secuieşti şi valorile comunitare, printre acestea se numără şi Festivalul Deliciilor Dulci” – a relatat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, potrivit căruia popularitatea kurtoskalacs-ului a crescut în ultimii ani, s-a îmbunătăţit calitatea cozonacilor vândute la târguri şi, în acelaşi timp, creşte şi numărul celor pentru care prepararea şi comercializarea cozonacului secuiesc reprezintă o modalitate de trai.

Noutatea pe care o aduce ediţia din acest an a festivalului este faptul că judeţele Covasna, Mureş şi Harghita asigură organizatorilor câte un sac de făină albă din care se va prepara kurtoskalacs-ul Ţinutului Secuiesc ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii între cele trei judeţe. În acelaşi timp, există o deschidere din partea organizatorilor spre Braşov, având în vedere că anul trecut au sosit mulţi vizitatori din judeţul vecin, astfel, în acest an, festivalul va fi promovat şi în oraşul de sub Tâmpa.

“Pentru titlul de cel mai bun kurtoskalacs anul trecut au concurat 11 echipe, anul acesta vor putea participa douăzeci de echipe, cei care au participat anul trecut se interesează deja, sperăm că vor veni şi noi concurenţi” – a spus Gruman Robert, vicepreşedintele CJ Covasna. Acesta a afirmat că festivalul va include atât Festivalul Aquarius – Sărbătoarea Apei Minerale, cât şi concursul de preparat clătite, dar în programul festivalului se numără şi programe pentru copii, concerte, precum şi activităţi de conservare si valorificare a tradiţiei.

Anul acesta se va încheia un acord de parteneriat cu organizatorul Festivalului Kurtoskalacs-ului din Budapesta, echipa Vitez Kurtos. Organizatorul principal, Andras Tunde, s-a alăturat conferinţei de presă prin Skype, a felicitat iniţiativa covăsneană, subliniind că se bucură de faptul că şi în Ţinutul Secuiesc se acordă o atenţie deosebite evenimentelor gastronomice. Organizatorii au anunţat că echipa câştigătoare a concursului de preparat kurtoskalacs, organizat în cadrul festivalului din Sfântu Gheorghe, va putea participa la cea de a 6-a ediţie a Festivalului Kurtoskalacs-ului din Budapesta ce va avea loc în luna octombrie.

Prima ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci nu doar că a avut succes, dar a fost peste aşteptările juriului – a spus maestrul cofetar Farkas Ferenc, preşedintele juriului. Acesta a adăugat că speră că anul acesta calitatea cozonacilor preparate pentru concurs va fi şi mai bună, deoarece anul trecut juriul a prezentat echipelor şi o evaluare, precizând acele aspecte privind materiile prime, igiena şi tehnica de coacere, cărora echipele trebuie să acorde o mai mare atenţie.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.