Ce credeți, e respectat Statutul Elevului în județul Mureș?

În august 2016 a fost aprobat prin Ordin de ministru actul normativ intitulat „Statutul Elevului”, care reglementa distinct drepturile, îndatoririle, interdicțiile aferente calității de elev, precum și modalitățile de sancționare, asociere și reprezentare specifice.

            Însă, la aproape trei ani de atunci, prevederile Statutului Elevului nu sunt încă respectate în toate unitățile de învățământ. De exemplu: consemnarea absenței în catalog ca metodă de pedepsire a elevului, notarea subiectivă a acestuia, „confiscarea” telefoanelor mobile, practica „fondului clasei” sau „fondului școlii”, interzicerea părăsirii incintei școlare de către elevii majori.

Pentru o radiografiere a sistemului de învățământ românesc consiliile județene ale elevilor derulează anual un amplu proces de consultare și redactare a Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivel județean (RISEJ). Se încearcă, astfel, tragerea unui semnal de alarmă și determinarea decidenților să conștientizeze importanța adoptării unor măsuri reale.

            Pentru construirea unei societăți puternice este esențială o educație bazată pe principii democratice, dar și pe respectarea legii în vigoare. În acest sens, Consiliul Județean al Elevilor Mureș invită elevii și profesorii să își exprime opinia, completând formularul disponibil la adresa: https://forms.gle/kciwFDQUhPHEgWfB6 din perspectiva aplicării prevederilor Statutului Elevului.

Cunoscând problemele, putem propune și milita împreună pentru soluții optime pe termen lung. Fie că ești cadru didactic sau elev, așteptăm răspunsul tău – ne va fi cu siguranță de ajutor în demersul nostru.

Consiliul Județean al Elevilor Mureș

Comentează cu Facebook