Ce se scumpeşte, ce se ieftineşte în iulie?

imprumut-baniNoutăţile din luna lui Cuptor încep încă din prima zi. Se scumpeşte gazul pentru consumatorii casnici cu 2,5% iar pentru consumatorii industriali cu 1,5%.

Şcolile de şoferi se vor scumpi de la 1 iulie cu peste 30% . Potrivit legislaţiei, de la 1 iulie, instructorii şcolilor de şoferi n-au voie să facă mai mult de 10 ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, motiv,  ca să mărească tarifele.

Salariul minim creşte la 900 de lei

Salariul minim brut pe ţară creşte din 1 iulie de la 850 de lei la 900 de lei, după prima majorare din 1 ianuarie, când salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei. Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim riscă amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei.

Cresc amenzile de la 1 iulie

Creşterea salariului minim are ca efect şi majorarea amenzilor pentru şoferi. De la 1 iulie cea mai mică amendă va fi de 180 de lei. Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul rutier de la 1 iulie sunt  între 1.890 de lei şi 9.000 de lei. Valoarea punctului de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, adică 90 de lei.

Tarifele de roaming scad

Utilizatorii români de telefonie mobilă şi internet mobil vor beneficia de tarife reduse cu 20% – 55% pentru serviciile de roaming în călătoriile din spaţiul Uniunii Europene, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif). Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară încheierea unui abonament suplimentar

Factura la curent va scădea de la 1 iulie

Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă şi a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Primarii vor primi salarii mai mari de la 1 iulie

Peste 6.000 de aleşi locali, primari şi viceprimari vor beneficia de o majorare salarială începând din 1 iulie. Primarul general cu 5,5%, Viceprimar de municipiu categoria II/primar de municipiu categoria I şi II cu 1,4% – 7,2%, Primarii/viceprimarii de oraş cu 8,7% – 16,6% şi Primarii/viceprimarii de comună cu 44,4% – 50,1% vor avea salariile majorate.(EM)

Sursa Rtvnet

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.