Celebra soprană Virginia Zeani, în vârstă de 92 de ani, va primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Reghin

Celebra soprană Virginia Zeani, născută în 1925, în localitatea mureşeană Solovăstru, va primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Reghin, în cadrul celei de-a doua ediţii Festivalului Internaţional de Operă ce îi poartă numele şi care se desfăşoară în această săptămână, în trei localităţi din judeţul Mureş.

Virginia Zeani, născută Virginia Zehan, acum în vârstă de 92 de ani, a fost una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50, ’60 şi ’70, fiind timp de 25 de ani “prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Ceremonia de decernare a titlului de Cetăţean de onoare este programată miercuri, la ora 19,00, la Casa de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin, ocazie cu care va avea loc şi un concert extraordinar susţinut de soprana Eszter Zemleny (Ungaria), de basul Slavis Besedin (Rusia) şi de tenorul Stefan von Korch (România), acompaniaţi de Cvartetul Classis, pianista Mădălina Paşol şi de corul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.

“Viginia Zeani aparţine artiştilor desăvârşiţi care creează emoţii sublime şi amintiri nemuritoare celor care au avut privilegiul de a le auzi vocea. Soprană de excepţie, ea este un simbol, nu doar pentru localitatea Solovăstru (situată în imediata apropiere a municipiului Reghin – n.r.), acolo unde s-a născut, ci unul naţional, prin calităţile artistice deosebite, prin performanţele prestate pe marile scene ale lumii şi mai ales prin puterea de a încânta inimi prin creaţia sa, muzica”, a afirmat primarul din Reghin, Maria Precup.

Soprana Viginia Zeani a debutat în 1948, a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale “Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, “Fibula de la Susesni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru.

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Operă “Virginia Zeani” se desfăşoară la Târgu Mureş, Reghin şi Solovăstru, localitatea natală a artistei. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.