Cercetări privind mesaje “cu caracter antiromânesc” pe casa memorială Avram Iancu

Polițiștii mureșeni fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, după ce au fost sesizați că pe casa memorială Avram Iancu din Târgu Mureș, dar și pe un alt imobil de pe strada cu același nume au apărut mesaje “cu caracter antiromânesc” și vulgare, la adresa eroilor răscoalei țărănești din 1784 Horea, Cloșca și Crișan.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Ema Rugină, a declarat pentru Punctul că în urmă cu o zi s-a primit o sesizare în acest sens, în jurul orei 16,30, prin apel la dispeceratul de urgență 112, din partea unui reprezentant al Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”.

“Am fost sesizați de un reprezentant al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu că pe peretele clădirii memoriale persoane necunoscute au scris cu vopsea neagră mesaje cu caracter antiromânesc și conținut vulgar. Echipa operativă s-a deplasat la fața locului și a constatat că într-adevăr în noaptea de 15/16 ianuarie pe peretele clădirii a apărut un astfel de mesaj, cu caracter antiromânesc și conținut vulgar, la adresa eroilor români Horea, Cloșca și Crișan. Din verificări a rezultat că același gen de mesaje au fost scrise și pe un perete al unui alt imobil de pe aceeași stradă Avram Iancu. În cauză se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor săvârșirii infracțiunii de distrugere”, a declarat Rugină.

Deputatul PMP de Mureș Marius Pașcan a sesizat cazul miercuri seara pe pagina sa de pe o rețea de socializare, susținând că “provocatori fără de minte au cutezat să murdărească fațada unei clădiri de referință din Târgu-Mureș, a Casei memoriale Avram Iancu, de pe strada care poartă (re)numele Crăișorului munților, a eroului național al românilor. În inscripția profanatoare sunt incluse, cu conotații triviale, și numele martirilor Horea, Cloșca și Crișan, simboluri ale mișcărilor țărănești și răscoalei din 1785 (1784, n.r.), murdăria încheindu-se cu urarea Trăiască Ungaria!”.

El a amintit faptul că un caz similar s-a înregistrat și anul trecut, când o altă fațadă a unei clădiri din Târgu Mureș a fost “mâzgălită printr-o inscripție ofensatoare la adresa României similară” și le-a cerut autorităților competente să aibă curajul de “a aplica cu fermitate legea”, promițând că va fi cel dintâi care le va “apăra politic”.

Comentează cu Facebook