fbpx

Cinci motive pentru care învățarea unei limbi străine vă ajută pe piața muncii

Cunoașterea unei limbi străine vă poate ajuta să ieșiți în evidență pe piața muncii și să atrageți atenția recrutorilor. Este important să fii bilingv nu doar pentru că arată bine în CV, ci și pentru că dezvoltă alte competențe pe care angajatorii le consideră atractive la potențialii angajați.

O competență la cerere

Internetul a facilitat mai mult ca niciodată extinderea întreprinderilor pe piețele internaționale. Pe măsură ce multe întreprinderi mai mici ajung la clienți și parteneri internaționali, pentru tot mai multe oferte de locuri de muncă se cere cunoașterea unei a doua limbi. Prin urmare, indiferent dacă vreți un loc de muncă într-o corporație mare sau într-o întreprindere mică, va trebui probabil să vorbiți cel puțin o limbă străină.

Ieșiți în evidență

Concurența pe piața muncii poate fi acerbă, sute și, uneori, mii de candidaturi fiind trimise pentru ofertele de locuri de muncă cele mai râvnite. Cunoașterea a două sau trei limbi vă poate ajuta să vă faceți remarcat, mai ales când experiența și calificările dumneavoastră sunt asemănătoare cu cele ale celorlalți candidați. Asigurați-vă că competențele dumneavoastră lingvistice ies în evidență în CV, ca să nu fie trecute cu vederea.

Unii ar putea chiar să susțină că, având în vedere că 35 % din europenii cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani sunt bilingvi, cunoașterea a două limbi nu mai este atât de rară, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă ar trebui să-și propună să învețe o a doua limbă străină pentru a ieși în evidență.

Salariu mai mare

Angajații care vorbesc o limbă străină sunt, în general, mai bine plătiți decât cei monolingvi. Un studiu sugerează că vorbirea unei a doua limbi vă poate aduce în plus la salariu între 11 % și 35 %, în funcție de limbă și de țara în care lucrați. De exemplu, în Franța există mai mulți vorbitori de spaniolă ca a doua limbă decât în Letonia și, de aceea, cererea pentru această limbă ar fi diferită în aceste două țări.

Mai multe oportunități de angajare

A fi bilingv sau multilingv vă poate deschide porțile către o nouă piață a muncii. Să lucrați pentru o întreprindere străină nu mai înseamnă că trebuie să vă mutați. După creșterea numărului de persoane care lucrează de acasă ca urmare a pandemiei de COVID-19, întreprinderile sunt mai dispuse acum ca niciodată să angajeze lucrători la distanță. Astfel, pe lângă vizarea locurilor de muncă pentru care se cer limbile pe care le vorbiți, puteți viza și piețele muncii din țările în care se vorbesc aceste limbi. Portalurile internaționale de locuri de muncă, cum ar fi EURES, sunt locul ideal în care vă puteți începe căutarea.

Să fii bilingv stimulează alte competențe

Cercetările sugerează că persoanele care vorbesc una sau mai multe limbi străine sunt mai eficiente în rezolvarea problemelor și sunt mai creative și empatice. Rezolvarea problemelor, creativitatea și empatia sunt competențe netehnice inestimabile pe care orice angajator le-ar aprecia la un candidat. Se susține, de asemenea, că persoanele bilingve și multilingve sunt mai dispuse să accepte punctele de vedere ale altor persoane și stabilesc mai ușor legături interumane, care sunt, de asemenea, competențe excelente, mai ales în domenii precum serviciile pentru clienți și relațiile de afaceri.

Doriți să vă exersați competențele lingvistice și să vă reîmprospătați cunoștințele? Consultați aceste instrumente gratuite de învățare a limbilor străine, care să vă ajute să vă îmbunătățiți competențele de acasă.

În parteneriat cu EURES, Portalul european pentru mobilitatea forței de muncă.

Comentează cu Facebook