Cod Galben de ninsori și viscol

cod

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben valabilă între 1 Decembrie, ora 17.00 și 2 Decembrie, ora 8.00. În această perioadă vor fi ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în zonele de munte, nordul şi centrul ţării.

În intervalul menţionat, aria ninsorilor va cuprinde treptat toate zonele de munte, precum şi regiunile nordice şi centrale, potrivit meteorologilor. Îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.

Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală de 50-60 de kilometri la oră şi, mai ales în zona montană înaltă, peste 65-75 de kilometri la oră, viscolind ninsoarea şi reducând semnificativ vizibilitatea.

În Banat şi Crişana se vor semnala precipitaţii mixte, ce vor favoriza, pe arii restrânse, formarea poleiului.

De asemenea, meteorologii au emis o atenționare Cod Galben care vizează intensificări ale vântului în vest, sud şi est şi pe arii restrânse polei, respectiv ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în zonele de munte, nordul şi centrul ţării. Avertizarea este valabilă din 2 decembrie, ora 8.00 și până în 3 decembrie, ora 2.00.

Astfel, în intervalul menţionat, vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, iar în seara zilei de vineri, 2 decembrie şi în prima jumătate a nopţii de vineri spre sâmbătă (2 spre 3 decembrie), mai ales în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei. Rafalele vor depăşi 55-65 kilometri la oră şi pe arii restrânse 70-75 de kilometri la oră. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitaţii mixte care vor favoriza formarea poleiului.

În nordul şi centrul ţării, dar mai ales în zonele de munte va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada.

Îndeosebi în zona înaltă a Carpaţii Meridionali, vântul va sufla tare, cu peste 90-100 kilometri la oră, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 metri.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.