Codul Fiscal, schimbări faţă de proiectul iniţial pentru PFA şi cei cu venituri din activităţi independente

Ordonanţa de Urgenţă 79, de modificare a Codului Fiscal a apărut în Monitorul Oficial şi conţine prevederi diferite faţă de proiectul discutat anterior, la nivelul taxării Persoanelor Fizice Autorizate şi a veniturilor din activităţi independente.

 În momentul de faţă, PFA şi cei care obţin venituri din activităţi independente plătesc actualele cote individuale de contribuţii sociale (10,5%) şi de sănătate (5,5%), după care se aplică impozitul pe venit de 16%. Procentele se aplică la venitul realizat. În cazul veniturilor din drepturile de autor, venitul impozabil se ponderează cu o cotă de deducere de 40%

Ordonanţa 79, prin care se modifică de la 1 ianuarie Codul Fiscal, şi care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, nu mai conţine această prevedere, iar cei cei care obţin venituri din activităţi independente sau sunt şi PFA, dar au şi contract de muncă, vor plăti contribuţiile şi pentru veniturile obţinute în afara salariului, a explicat pentru ECONOMICA.NET consultantul fiscal Adrian Benţa.

Ce se schimbă

Dacă, acum, o PFA (de exemplu) care nu avea şi venituri din salarii plăteşte cotele de mai sus, de la 1 ianuarie va plăti mai mult decât dublu: 25 % CAS şi 10% sănătate, după care impozit pe venit de 10%, redus de la 16%. Un avantaj ar putea fi faptul că, de la 1 ianuarie, aceste contribuţii se pot plăti doar la nivelul salariului minim brut pe economie (va fi crescut la 1.900 de lei, de la 1.450 de lei) şi nu la venitul minim realizat. Deci, cine obţine venituri consistente sub această formă ar putea fi avantajat.

Dezavantajul major apare la cei care au şi contract de muncă, în urma căruia încasează salariu, dar sunt şi PFA, sau încasează şi alte venituri, din activităţi independente, drepturi de autor, etc.

Acum, această ultimă categorie plăteşte doar cota individuală de asigurare la Sănătate (5,5%) şi nu plăteşte deloc CAS (pensii), pentru că acea contribuţie se plăteşte din salariu. Impozitul pe venit este de 16%, iar contribuţiile se plătesc la nivelul venitului realizat.

Sursa Economica.net

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.