O colecţie de modă inedită, realizată din bumbac, in, lână, cânepă şi piele de către designerul Irina Silaghi, a fost prezentată, vineri, în premieră naţională, la cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, care se desfăşoară pe Platoul Fâncel din comuna Ibăneşti.
Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES
“E o colecţie uşor diferită faţă de colecţiile tradiţionale de fashion, colecţiile de modă. În primul rând, pentru că materialele folosite sunt în mare parte cânepă, dar şi bumbac, in, lână şi piele. De data asta am introdus şi lemn, fuior de cânepă, materiale pe care le găsim mai aproape de sufletul nostru, mai aproape de natură. Şi cred că e momentul să ne reîntoarcem la ceea ce ştiam, dar probabil că am uitat. Această colecţie este prezentată în premieră, este o colecţie inspirată din arhitectura satului românesc. Dacă o luăm aşa, piesă cu piesă, în fiecare piesă se regăsesc elemente precum rombul, funia, luna, soarele, stele, simboluri de care am putea vorbi extraordinar de mult şi care de fapt sunt foarte importante pentru noi, pentru cultură, tradiţie”, a declarat Irina Silaghi la finalul paradei.
Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES
Creatoarea de modă a arătat că materialele folosite la realizarea vestimentaţiei prezentate, vineri, la Festivalul European BIO şi al Tradiţiilor Locale, păstrează foarte bine temperatura corpului, atât vara, cât şi iarna.
“De la cânepă putem folosi tot: rădăcină, tulpină, fuiorul care îmbracă tulpina lemnoasă a cânepii, inflorescenţa, sămânţa, absolut tot. Cânepa, în funcţie de prelucrările care i se aplică, poate fi mai aspră sau mai moale (…). E foarte important ca tot ce intră în contact cu pielea noastră să fie materiale naturale. Am ales ca astăzi toată lumea să defileze desculţ, nu am vrut tocuri – nici nu puteam să asociez materialul folosit la rochii din cânepă cu tocurile. Întoarcerea la natură, la origini pentru noi este foarte importantă”, a subliniat Irina Silaghi.
Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES
Între cele 21 de modele care au prezentat articolele vestimentare din colecţia Irinei Silaghi s-a regăsit şi Miss Universe România 2021, Carmina Cotfas, coordonatoarea agenţiei Olympia Models Romania.
Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES
“Am avut 20 de modele plus eu, adică 21, şi a fost un efort extraordinar de mare pregătirea pentru acest eveniment. Pentru că în momentul în care ai un grup atât de mare de persoane doreşti ca fiecare detaliu să iasă perfect şi sunt foarte mândră că au reuşit asta. Prezentarea a fost, din punct de vedere tehnic, foarte reuşită. Sper că s-a simţit emoţia noastră şi în public într-un mod adecvat şi sper că am transmis sentimentele pe care hainele astea le transmit. Purtăm ţinute făcute din in, din lână, cercei din lemn, deci totul este cât se poate de organic şi de bio în concordanţă cu tema festivalului. În pregătirea modelelor insist foarte mult pe practică, pe partea tehnică de prezentări, ţinută, postură şi aşa mai departe. În cadrul şcolii mele de modeling, pot să vă spună şi modelele mele, le terorizez’ aproape cu partea tehnică, pentru că pentru a fi model e foarte, foarte multă muncă în spate. Un model nu înseamnă doar o persoană frumoasă care se plimbă pe podium”, a afirmat Carmina Cotfas.
Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES
Cele 21 de modele care au defilat desculţe prin iarbă susţin că vestimentaţia prezentată, realizată exclusiv din materiale naturale, le-a făcut să se simtă foarte atrăgătoare şi sănătoase.
Fermieri şi procesatori din 13 ţări participă, începând de vineri până duminică, la ediţia a doua a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, pe Platoul Fâncel din comuna Ibăneşti, acesta fiind al doilea cel mai mare eveniment european în domeniul agriculturii ecologice, după conferinţa europeană bio, organizată anual de IFOAM EU. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.