Complexul Museikon din Alba cuprinde obiecte valoroase din Mureș 

Complexul Museikon, ce adăpostește peste cinci mii de obiecte, icoane și cărți aflate în colecțiile Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, amenajat cu sprijin norvegian în clădirea primului spital militar din România, a fost deschis oficial pentru public săptămâna trecută, joi seara, accesul acestuia urmând să fie gratuit în această lună

„Tezaurul patrimonial bisericesc cuprinde icoane, obiecte de cult și cărți de pe raza județelor Alba și Mureș, care, de acum înainte, se vor afla în deplină siguranță și în condiții optime de conservare, încât noi toți să putem beneficia de prezența lor și, totodată, să le putem să le transmitem în integralitatea lor generațiilor viitoare spre deplină edificare spirituală”, a declarat Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu

Icoane importante din județul Mureș

Colecția muzeului cuprinde peste 5.600 de obiecte, iar prin proiect au fost restaurate 52 de icoane clasate, dintre care 49 de fond și trei de tezaur. Muzeul găzduiește cele mai vechi icoane datate din Transilvania, respectiv din 1539. „Maica Domnului cu Pruncul flancată de prooroci” și “Sfântul Nicolae cu scene din viață”, provenite de la o parohie din județul Mureș, sunt pe locul al doilea în topul celor mai vechi icoane din România și sunt singurele supraviețuitoare ale unui atelier al Curții Voievodale din Moldova.

Vizitatorii au posibilitatea să vadă la Museikon și rarități bibliofile, cum ar fi singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată — ‘Evangheliarul’ tipărit la Sibiu.

Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului cuprinde o expoziție permanentă, în care pot fi admirate în jur de o sută de obiecte de artă — icoane pe lemn și sticlă, carte veche românească și străină, diverse piese de cult, precum și expoziții temporare, cu rol de promovare a colecției și a artiștilor contemporani. De asemenea, Museikon este și un spațiu al experienței, cu ateliere de creație, în cadrul cărora vizitatorii vor putea picta icoane sau, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII, vor putea redacta și imprima texte.

Muzeul a fost amenajat în clădirea care a găzduit primul spital militar din România, una din cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, în peretele căreia a fost descoperit, în timpul restaurării, parte din zidul castrului roman Apulum. Clădirea a fost transformată în muzeu de artă religioasă cu sprijin financiar norvegian.

Agerpres 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.