Controale pentru munca la negru în baruri şi construcţii

La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș, în cursul lunii octombrie 2018, au fost efectuate 44 de acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă.

Aspectele vizate de către inspectorii de muncă au fost respectarea legislației muncii în vigoare, respectiv identificarea muncii nedeclarate și fără forme legale, respectarea repausului săptămânal, respectarea prevederilor legale privind munca de noapte, transmiterea registrului cu toate elementele din contractul individual de muncă în format electronic, în termenul legal. Cu ocazia acestor verificări au fost identificate 12 persoane care prestau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, anterior începerii activității și muncă nedeclarată. S-au aplicat sancțiuni contravenționale pentru 35 agenți economici, din care 5 agenți economici au fost sancționați pentru muncă nedeclarată. Cu ocazia acestor verificări inspectorii de muncă au aplicat 48 de sancţiuni contravenţionale, din care 26 avertismente şi 22 amenzi în cuantum de 246.300 lei și s-au dispus 128 de măsuri obligatorii, pentru deficienţele constatate.
Domeniile de activitate ale angajatorilor în care au fost identificate persoane care prestau activitate fără forme legale sunt:
– Baruri, comerț, lucrări de construcții.
În cursul lunii octombrie, în perioada 19 – 20.10.2018 s-a desfășurat Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata si verificarea modului in care se respecta prevederile legale care reglementeaza relatiile de munca si securitatea si sanatatea in munca la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul “intretinerea si repararea autovehiculelor” cod CAEN 4250 – spalatorii auto. Cu această ocazie au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale.

Comentează cu Facebook