fbpx

Cresc puternic amenzile pentru lipsa rovinietei

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii vrea să majoreze amenzile pentru lipsa taxei de drum – rovinieta. Motivul invocat: Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Astfel, pentru autoturisme, amenzile vor crește de la 250 de lei la 275 de lei, iar cea maximă la 550 de lei, în timp ce pentru microbuzele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri și până la 23 locuri amenda crește de la 1.250 la 3.100 de lei, iar cea maximă la 6.200 lei. Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA între 7,5 tone și 12 tone, amenda crește de la 1.750 de lei la 5.500 de lei, scrie Ziare.com. Pentru camioanele de peste 12 tone, cu minimum 4 axe, valoarea maximă a amenzii va fi de 23.800 lei, iar cea minimă: 11.900 lei.

Valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă. ”Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015). Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional, motiv pentru care propunem această modificare”, arată nota de fundamentare. De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/atentie-soferi-cresc-puternic-amenzile-pentru-lipsa-rovinietei-la-cat-se-vor-ridica-noile-sume-de-plata-20587956

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW