Culoare și fantezie la tabăra de pictură “Vasile Gliga”

   

Vineri, 8 februarie 2019 s-a desfășurat vernisajul Taberei Naționale de Pictură Vasile Gliga Reghin.

Aflată la a V-a ediție, tabăra a întrunit în acest an un număr de 19 artiști plastici: Reman Melinda-Reghin, Naste Marcel-Reghin, Costinaș Elena-Reghin, Mera Maria-Reghin, Kellner Csaba-Reghin, Galat Nicolae-Reghin, Barabás Iosi-Reghin, Hejas Corina-Reghin, Benkő István-Tg.Mureș, Rusu Ioan-Tg.Mureș, Orbán Ferencz-Sângeorgiu de Mureș, Cacoveanu Victor-Aiud, Alba, Cacoveanu Eugenia-Aiud, Alba, Sermășan Dorina-Tg.Mureș, Petruțiu Rusalina-Lunca Bradului, Bardi Natalia-Alba Iulia, Dobroiu Maria-Tg.Mureș și Luca Camelia-Constanța. Li s-au mai alăturat 6 fetițe din Reghin: Gliga Bianca, Clinceag Amalia, Clinceag Daniela, Varodi Yza, Naste Loredana și Naste Alexandra.

Organizatorii acestui eveniment au fost familia Gliga Vasile, Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Asociația Artiștilor Plastici din Târgu Mureș și Asociația Culturală ”Sfântul Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș.

”Anul acesta nu am avut o tematică. Tot ce a trebuit să facem era ca fiecare dintre noi să-și așterne din preaplinul lor și din creativitate pe pânză. Ediția aceasta a adus ceva inedit. În primul rând nivelul de pregătire al participanților, perseverența și nu în ultimul rând creativitatea. Toți cei prezenți în tabără și-au pus imaginația și priceperea la lucru și au realizat lucrări ce au depășit cu mult din punct de vedere valoric taberele anterioare. Artiștii au avut posibilitatea de a mă avea în preajma lor și de a le coordona pașii spre reușita lucrărilor. Tabăra din acest an a fost cea mai spectaculoasă din punt de vedere a abordărilor tematice și aici am putea spune că s-a trecut de la pictură naivă la cea realistă, trecând prin cea religioasă și ajungând până la cea modernă. Tehnicile au fost diverse : ulei, acril și tehnici mixte. Multe din lucrări au fost reprezentări ale spațiului tradițional românesc și anume peisaje de țară, compoziții cu scene din gospodării și compoziții cu animale domestice dar și cu scene de vânătoare. Apoi au mai fost reprezentate peisaje citadine cu imagini din Reghin, peisaje de pe Valea Mureșului, multe flori și ghivece cu flori, naturi statice dar și peisaje cu îimprejurări din viața urbană. Cel mai impresionant lucru a fost că printre noi s-au regăsit și copii, copii ce au adus în fața privitorului o lume de basm, un peisaj al sufletului, mult optimism și bogăție creativă” a declarat Marcel Naste, directorul taberei.

Tabăra de pictură a fost un loc în care artiștii au socializat, au legat prietenii, dar au și creat peste 100 de lucrări într-o atmosferă plăcută, plină de dragoste, primitoare.

”În ceea ce urmează aș dori să mulțumesc tuturor ce au crezut și au susținut acest proiect unic și inedit pentru comunitatea noastră și nu în ultimul rând aș dori să mulțumesc familiei Gliga pentru implicarea întregii familii în susținerea valorilor culturale românești. Mulțumesc Asociației Artiștilor Plastici, Casei de Cultură Municipale ”Dr.Eugen Nicoară” și domnului director Ioan Conțiu, dar și Primăriei Reghin pentru implicarea și dezvoltarea proiectelor culturale a comunității noastre. Mii de mulțumiri domnului Câmpean Alexandru, vicepreședinte al Consiliului Județean, inspectorului școlar Constantin Bogoșel, președintelui onorific al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, inițiatorul acestui proiect, domnul Ilarie Opriș și domnului Lajos Czirjék, președintele A.A.P. Mureș că ne-au fost alături în acest proiect” a subliniat Marcel Naste.

                                        GRAMA IMOLA
Comentează cu Facebook