fbpx

Cultele comunității maghiare: maxim 8 coroane la înmormântări!

O decizie șocantă pentru un oraș cochet dar totuși arhaic și plin de preconcepții și tradiții locale: bisericile comunității maghiare au decis la unison să limiteze numărul de coroane care vor fi acceptate la o înmormântare!

Maxim 8 coroane de flori pe fiecare mormânt, după care începe numărătoarea iar familia îndoliată trebuie să plătească pentru curățirea și transportul acestora la groapa de gunoi.

Trebuie să zicem din capul locului că oricât de ciudată și de neavenită ar părea la prima vedere această măsură, citind scrisoarea pe care reprezentanții bisericilor au gândit-o în comunicarea lor către populație are logică, are argumente și mai ales soluții foarte naturale de a transforma acest obicei al muntelui de coroane într-o măsură socială înțeleaptă: banii de coroane să fie adunați și predați familiei decedatului.

Redăm mai jos textul integral și vă invităm la comentarii: credeți că biserica ortodoxă ar lua o asemenea măsură de limitare a risipei de flori și de încurajare la renunțarea unui obicei din popor?

Limitarea numărului de coroane la înmormântările cimitirelor reformate și romano-catolice

              Pe baza hotărârii Administrației Parohiilor Reformate din Târgu Mureș și a Comitetului Cimitirului Romano-Catolic, membrii congregațiilor sunt rugate să limiteze numărul de coroane de flori depuse deasupra mormintelor la înmormântări începând cu 1 iulie 2022, la cimitirele reformate și romano-catolice.

              Potrivit hotărârii, pe un loc de mormânt pot fi depuse maxim 8 bucăți de coroane de flori, despre care familiile îndoliate vor fi anunțate la momentul raportării decesului. Familiile care nu vor să limiteze numărul de coroane, vor trebui să plătească taxa de curățare a coroanelor.

              Credincioșii sunt rugați să aducă câte o floare în locul coroanelor, care oricum se deteriorează cu timpul, iar diferenţa de bani să îi ofere familiei îndoliate. În acest scop, la fiecare înmormântare vor fi așezate cutii în care participanții pot pune donația respectivă de bani.

              Reprezentanții bisericilor din Târgu Mureș au purtat o discuție despre hotărârea menționată mai sus, iar decizia limitării coroanelor de flori a fost susținută în unanimitate de bisericile reformată, romano-catolică, unitariană și luterană.”

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW