Cum arată meniul unei săptămâni de dietă mediteraneană?

     Studiile medicale și nutriționale au evidențiat că o dietă mediteraneană poate sa ajute la pierderea kilogramelor în plusși poate ajuta la prevenirea infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral, a diabetului de tip 2 și poate asigura o viață longevivă.

   În continuare îți voi prezenta un exemplu de meniuri pentru o săptamână, care inlcud – mic dejun, gustari, prânz și cină

Poti ajusta porțiile si optiunile de alimente in functie de nevoile organismului tau si in funcție de preferințele tale și bugetul tău.

Luni

  • Mic dejun: iaurt grecesc 2%, căpsuni și fulgi de ovăz, pot fi crispy dacă îți plac mai crocanți
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 măr
  • Prânz: paste integrale cu fructe de mare, ulei de masline extravirgin, usturoi, pătrunjel
  • Gustarea dintre prânz și cina: migdale
  • Cina: salata de crudități – mix frunze de verzi,castraveti, ardei, rosii, morcov, anghinare, zeamă de lămâie, ulei de măsline extravirgin, boabe de năut, porumb și fasole boabe din conservă 

Marti

  • Mic dejun: omletă cu spanac, servită cu salată de roșii
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 felie de pepene roșu
  • Prânz: somon de captură, gătit la cuptor cu crustă de ierburi și piure de broccoli și cartof
  • Gustarea dintre prânz și cina: 2 bucăti de ciocolată neagră minim 75% cacao fără zahăr adăugat
  • Cina: 3 felii de pizza cu blat integral

Miercuri

  • Mic dejun: cheesecake vegan cu blat de nuci
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:3 felii de pepene verde
  • Prânz: salată de roșii, cu ardei, castravete, măsline kalamatra, feta și o bucată de foccacia
  • Gustarea dintre prânz și cina: baton energizant cu semințe homemade
  • Cina: ciuperci umplute cu ardei tricolor, codite, suncă de pui homemade și cașcaval fără nitrați

Joi

  • Mic dejun: budincă de semințe de chia și smoothie din ½ de banană congelată
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz: 1 pumn de cireșe
  • Prânz: salată de cartofi cu fasole verde păstai și tentacul de caracatiță la plită
  • Gustarea dintre prânz și cina: înghețată homemade
  • Cina: halloumi la grătar ceramic și garniture verde – mazare, sparanghel, broccoli

Vineri

  • Mic dejun:  sandwich din 2 felii de toast integral, micro-ierburi, cremă de brânză, avocado felii, roșii
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:2 piersici
  • Prânz: colț de salată icebeg, cu 3 felii de proscitto crudo fără nitrați, ou, ceapă verde, roșii și dressing din iaurt grecesc și brânză nobilă
  • Gustarea dintre prânz și cina: fistic
  • Cina: zucchini spiralat (zoodles), tras 3 minute la tigaie ceramica antiaderenta, ulei de masline extravirginși chifteluțe cu sos marinara

Sâmbătă

  • Mic dejun: iaurt grecesc 2%, fructe oleaginoase, merișoare
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 pumn de căpșuni
  • Prânz: hummus, lipie integrală homemade, legume: ardei tije, castravete, ridichi, rosie , telina apio, etc
  • Gustarea dintre prânz și cina: semințe de dovleac
  • Cina: platou de brânzeturi, smochine, struguri, pară

Duminică

  • Mic dejun: salată verde, burrata, roșii, ulei de măsline extravirgin
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 pumn salată de fructe
  • Prânz: o porție de protein marinată și gătită la grill ceramic servită cu o salată mare de crudități
  • Gustarea dintre prânz și cina:caju
  • Cina: gazpacho și 1 felie de toast integral stropită cu ulei de masline extravirgin, rozmarin, tăiată cubulețe si coaptă ca și crutoane.
Nutriționist, Carmina Stroia 
Comentează cu Facebook