Cum să ai o piele strălucitoare vara… Culorile și alimente din farfurie

Aspectul si culoarea pielii sunt influențate de starea de sănătate, gradul de nutriție si hidratare, dar si de fenomenul de imbatranire, expunerea la soare, functionarea corecta a sistemului imunitar sistarea psiho-emotionala.

Vara este perioada ideală pentru a mânca mai multe alimente sănătoase, combinații noi și inedite, echilibrate caloric și combinate în preparate simple, gustuoase si cu putine calorii, dar și momentul să oferim pielii o strălucire aparte, printr-o alimentație benefică ei.

Culorile din farfuria ta pentru a-ți hrăni pielea:

  • roşu: căpşuni, fragi, mure, prune, afine, roşii
  • portocaliu: ardei gras (portocaliu), caisă, piersică, pepene galben, morcov, roşie (portocalie)
  • verde: legume verzi, salate, castraveţi, ardei, dovlecei, vinete
  • galben: cereale integrale la micul dejun ofera energie, saţietate. Ele contin fibre, vitamine (B, E), acizi graşi nesaturaţi, proteine, carbohidraţi buni
  • alb: carne albă (curcan, pui, peşte, crustacee şi fructe de mare, lactate proaspete, cât mai slabe, vinete albe.

Ce alimente sunt recomandate pentru o piele sănătoasă să ai în farfuria ta?

  • Seminte de in – vitamina E si acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si mentin hidratarea
  • Iaurt și brânzeturi slabe fermentate – bogate in probiotice, promovează prin conținutul de zinc, acid lactic, calciu, vitaminele din complexul de B-uri o pielefrumoasă
  • Roșii – conțin licopen si betacaroten, care au efect antioxidant si de protectie solara
  • Citrice – vitamina C are rol antioxidant, previne ridurile, menține integritatea colagenului
  • Morcov – betacarotenul si vitamina C au efect antioxidant si de protecție solară
  • Avocado – grăsimile nesaturate si vitamina E din avocado protejează structura pielii
  • Pește gras – acizii grasiesentiali omega-3 scad inflamația
  • Ficat – bogat in vitamina A, cu rol de regenerare cutanată

Cum arată un meniu de vară pentru o piele sănătoasă?

Mic dejun:  iaurt cu probiotice/ lapte semi-degresat cu cereale integrale, îndulciotr natural, seminţe crude şi fructe de pădure

Gustare: un freshcu legume și fructe

Prânz: supă de legume/ciorbă cu borș de casă

paste integrale cu legume la grill

Gustare: 1 fruct de sezon ( pepene, caise, piersici) / sau ingheţatăhomemade / 1 pumn de fructe oleaginoase

Cina: peşte en papillote cu legume/ salata mare.    Nu uita de hidratare și  respectarea recomandărilor privind protecția solară

Nutriționist, Carmina Stroia

Comentează cu Facebook