Cum se vede Aeroportul „Transilvania” în 2013

wizz aeroportInvestiţiile majore la extinderea pistei Aeroportului sunt doar în fază de proiectare… Lucrările de investiţie pentru amenajarea peisagistică sunt în curs de implementare, iar numărul de pasageri este creştere… Cât şi ce se investeşte în prezent în modernizarea Aeroportului Tîrgu-Mureş, într-o perioadă în care concurenţa cu Aeroportul Cluj Napoca este tot mai acerbă, citiţi în rândurile care urmează…

Anul 2012

Anul 2012 a adus Aeroportului ,,Transilvania” atât lucrări de reparații, cât și investiții. În privința reparațiilor, Monica Hărmănescu, referent relații publice, ne-a transmis următoarele informații: „lucrări de reparații la dalele izolate de la pista de aterizare-decolare, cale rulare și platformă sunt în valoare de 900.000 de lei”.

Principalele investiții efectuate la Aeroportul Transilvania anul trecut au fost următoarele: „echipamente de întreținere a suprafețelor înierbate (305.000 lei); două măturătoare de zăpadă pentru tractoare universale inclusiv perie (83.000 de lei); aparate de respirat individual şi de protecţie PSI (4 buc.) – (16.000 de lei)”, ne-a informat Monica Hărmănescu, într-un document semnat de vicepreședintele Consiliului de Administrație al Aeroportului, Peti András.

Anul 2013

Desigur, și pentru anul acesta conducerea Aeroportului are prevăzute investiții, unele începute deja, altele planificate a avea loc în lunile care urmează: „în prezent, sunt în curs de executare lucrările de extindere și copertinare a fațadei sudice a Aerogării la Regia Autonomă Aeroport „Transilvania” Tîrgu-Mureș în valoare de 1.608.172 lei, fără TVA. Totodată, în cursul anului 2013 se vor realiza la Aeroportul din Tîrgu-Mureş investiţii pentru echipamente de securitate, echipamente de salvare şi stingere a incendiilor şi echipamente speciale pentru deszăpezire pe timp de iarnă. De asemenea, în cursul anului 2013 vor fi demarate lucrările de investiţie pentru amenajarea peisagistică a accesului la Aeroportul „Transilvania” DN15 KM 61+422 valoarea totală a investiţiei (cu TVA inclus) fiind de 8.530.659 lei. Prin această investiţie se va amenaja un sens giratoriu de acces la Aeroport „Transilvania” Tîrgu-Mureș şi va fi sporit numărul locurilor de parcare disponibile pentru cei care folosesc serviciile Aeroportului”, se arată în documentul mai sus-amintit.

Proiect pentru extindere

Conform informațiilor transmise de Peti András la începutul lunii trecute, Aeroportul Internaţional „Transilvania” Tîrgu-Mureş a depus o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013 Axa Prioritară 2 – Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în scopul creării unui sistem naţional de transport durabil, pe domeniul major de intervenţie – 2.4 – Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, care se adresează tuturor administraţiilor aeroporturilor de categoria D din România, respectiv aeroporturile cu un trafic anual sub un milion de pasageri înregistrat în ultimii doi ani (categorie din care face parte și Aeroportul „Transilvania”). „Proiectul cu finanţare europeană, în valoare de 38,9 milioane de euro se află în faza finală de evaluare şi vizează extinderea pistei de decolare-aterizare şi a platformei de operare pentru aeronave, inclusiv instalaţiile aferente şi modernizarea instalaţiilor de balizaj pentru apropierea de precizie corespunzătoare cat II OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). […] Vom continua promovarea proiectului de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013, care va asigura finanţarea europeană pentru extinderea pistei de decolare-aterizare la 3600 de metri, unică de acest fel în Transilvania”, a spus Peti András.

Mai mulţi pasageri și locuri de muncă

Dezvoltarea Aeroportului, este desigur strâns legată de numărul de pasageri. Iar la acest capitol, Aeroportul dă semne bune. În 2012, Aeroportul Internaţional Transilvania Tîrgu-Mureş a deservit peste 300.000 de pasageri şi a depăşit astfel obiectivul stabilit în această privinţă, de 260.000 de pasageri. În 2013 Aeroportul Internaţional ,,Transilvania” Tîrgu-Mureş şi-a propus să intensifice traficul aerian prin introducerea de noi destinaţii externe şi să diversifice oferta de zboruri prin atragerea de noi operatori aerieni şi propunerea unor noi destinaţii charter. Acest lucru va duce la o dezvoltare şi mai mare a traficului pe anul în curs şi, totodată, va duce la apariţia de noi locuri de muncă.

La începutul anului 2013, Aeroportul Internaţional ,,Transilvania” Tîrgu-Mureş a încheiat un parteneriat strategic pe o perioadă de cinci ani cu cel mai mare operator aerian low-cost, Ryanair. În aceste condiţii, se poate vorbi despre o creştere valorică a gamei de servicii oferite de către aeroportul mureşean. Ryanair urmează să aducă anual Aeroportului din Tîrgu-Mureş peste 30.000 de pasageri şi un potenţial mai mare de dezvoltare al zonei deservite.

În luna aprilie, opt membri ai personalului aeroportuar au fost instruiţi ,,la sediul central al companiei din Dublin, Irlanda. Întreg personalul Aeroportului ,,Transilvania” implicat în activităţile de trafic aerian se pregăteşte pentru demararea activităţii operatorului aerian irlandez Ryanair de la Tîrgu-Mureş, pe baza manualelor puse la dispoziţie de compania aeriană.

Ryanair este o companie aeriană irlandeză care îşi are sediul principal în Dublin, fiind liderul companiilor aeriene de tip low-cost din Europa, având peste 53 de baze aeriene şi efectuând 1500 de rute în 28 de țări, conectând astfel peste 168 de destinaţii. Reamintim că, în ianuarie 2013 Aeroportul Internațional ,,Transilvania” Tîrgu-Mureș a semnat cu Ryanair un parteneriat pe o perioadă de cinci ani, activitatea companiei aeriene irlandeze de la Tîrgu-Mureş debutând la sfârşitul lunii aprilie 2013, cu efectuarea de două noi rute internaţionale către Bruxelles şi Pisa, cu o frecvenţă de patru zboruri săptămânale. Începând de marţi, 30 aprilie 2013 compania aeriană Ryanair operează prima sa cursa aeriană de la Tîrgu-Mureş cu destinaţia Bruxelles (Aeroportul Charleroi) cu o frecvenţă de două zboruri săptămânale efectuate marţea şi vinerea, urmând ca joi, 2 mai 2013 să devină operaţional şi zborul cu destinaţia Pisa (Aeroportul Galileo Galilei), tot cu o frecvenţă de două zboruri săptămânale, operate în zilele de joi şi duminică”, a declarat Peti András, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului.

R.A. Aeroport Transilvania Tîrgu-Mureş a fost înfiinţat în anul 1936, având azi venerabila vârstă de 77 de ani, dar pe poziţionarea actuală funcţionează din anul 1969, odată cu construirea pistei betonate. Aeroportul deserveşte un areal geografic de 24.000 km2, cu o populaţie aproximativă de 1,5 milioane de locuitori, cuprinzând preponderent patru judeţe Mureş, Bistriţa, Harghita şi Covasna. Aeroportul Transilvania a înregistrat în 2012 peste 300.000 de pasageri, de trei ori mai mulţi faţă de anul 2010. Budapesta, Dortmund, Milano, Roma, Londra, Paris, Barcelona, Madrid, München, Bologna şi Frankfurt sunt destinaţiile de pe aeroport.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.