Cum va arăta centrul municipiului Tîrgu Mureș? Interviu cu câștigătoarea concursului My City Tîrgu Mureș

 

 

În urmă cu aproximativ o săptămână au fost anunțați câștigătorii concursului de soluții My City Tîrgu Mureș, concurs în cadrul căruia o serie de arhitecți au propus idei care mai de care mai interesante pentru a conferi o „față” mai proaspătă zonei centrale a municipiului Tîrgu Mureș. Câștigătorul concursului este Hegedüs Noémi Melitta, arhitect specialist în restaurarea patrimoniului arhitectural. 

Cum vede tânăra arhitectă viitorul aspect al zonei centrale a municipiului Tîrgu Mureș, puteți afla dintr-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Punctul de târgumureșeanca Hegedüs Noémi Melitta. 

 

 

Cine este Hegedüs Noémi Melitta 

Reporter: Sunteți câștigătoarea concursului de idei My City. Cum ați primit vestea? 

Hegedüs Noémi Melitta: Am aflat vestea de la colegii mei de echipă. Am fost foarte încântați.  

Rep.: V-ați așteptat să câștigați? 

H.N.M.: Știam că este concurență mare. Știam că ceilalți participanți la concurs sunt, la rândul lor, arhitecți sau urbaniști renumiți, iar șansă de a câștiga avea fiecare. De aceea surpriza a fost destul de mare. 

Rep.: Spuneți-ne câteva lucruri despre dvs.: studii, experiență profesională… 

H.N.M.: Am urmat (timp de șase ani) cursurile Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca. După aceea, am făcut un masterat în domeniul reabilitării monumentelor istorice. Acum sunt pe punctul de a termina un doctorat pe tema grădinilor istorice din Banat.  

Am firma proprie de proiectare și, în plus, lucrez ca asistent universitar la Universitatea Sapientia, unde predau materii legate de arhitectură – proiectare, urbanism. La Universitate am întâlnit acești minunați studenți cu ajutorul cărora am ajuns să câștigăm concursul My City. 

Rep.: Deci proiectul a fost realizat împreună cu un colectiv de studenți… 

H.N.M.: Da, am fost 10 persoane în echipă. Eu am fost arhitect cu drept de semnătură, a mai fost încă un arhitect care a terminat facultatea la Budapesta și încă o domnișoară care e specialist pe peisagistică. Ceilalți șapte membri ai echipei au fost studenți din Tîrgu Mureș, de la specialitatea Peisagistică. 

Rep.: Timpul a fost destul de scurt pentru realizarea proiectului. A fost o muncă grea? 

H.N.M.: Am început să lucrăm din momentul în care s-a anunțat acest concurs, până în ultima clipă. A fost o muncă continuă și foarte bine structurată – ceea ce se impunea, având în vedere că eram mulți în echipă – 10 persoane. 

Rep.: Ce a însemnat efectiv munca pentru proiect? 

H.N.M.: Am primit foarte multe informații de la organizatorii concursului. Pe lângă acestea, am fost pe teren, am realizat studii. În plus, fiind din Mureș aveam o bază de date deja realizată, mai ales că și la facultate ne axăm foarte mult pe evoluția orașului din punct de vedere peisagistic. Anumite zone ale orașului erau deja gândite, tratate… Nu erau probleme pe care le-am întâlnit prima dată. 

Rep.: Care sunt principalele soluții propuse în proiectul dvs.? 

H.N.M.: Ne-am axat foarte mult pe relaționarea fondului construit cu pavajele propuse (și cu cele existente) și zona vegetală. Zona vegetală a fost un punct esențial pentru noi. Am încercat să creăm o armonie între cele două suprafețe. Iar, în același timp, să valorificăm monumentele istorice existente, să deschidem niște perspective valoroase către ele și eventual să acoperim sau să „mușamalizăm” anumite zone care nu sunt tocmai în favoarea imaginii orașului. Am încercat să rezolvăm și problemele urbanistice. 

Rep.: Câtă libertate ați avut în realizarea proiectului? Puteați propune, de exemplu, clădiri noi? 

H.N.M.: Nu am propus clădiri noi, ci mai degrabă spații noi. Am propus doar unele anexe care țin de peisaj sau mobilier urban. S-a luat în considerare repoziționarea anumitor obiecte, dar nu am încercat (și cred că tocmai acesta a fost aspectul care ne-a ajutat să câștigăm) să schimbăm ceea ce există deja și care funcționează. Anumite zone și anumite elemente de decor arhitecturale se păstrează identic fiindcă sunt elemente ale identității acestui oraș. Acest lucru a fost apreciat de juriul concursului. Foarte multe modificări la fondul construit nu s-au făcut. 

Rep.: V-ați gândit la creșterea nivelului de vegetație? 

H.N.M.: Ne-am gândit și la creșterea nivelului de vegetație, dar este un aspect delicat și complex. Am încercat să promovăm deschiderea vizuală către monumentele principale.  

Rep.: Piețele centrale vor fi mărite? 

H.N.M.: Da, anumite zone vor fi prelungite. Piața Teatrului se va prelungi în fața Catedralei ortodoxe. Iar unele piețe mici, care deja există, vor fi valorificate mai mult. 

Rep.: Proiectul va putea fi modificat sau va trebuie implementat așa cum este în prezent? 

H.N.M.: Da, va trebui să luăm în considerare și anumite sugestii ale juriului care a ales acest proiect. Suntem conștienți că nu am avut un proiect perfect, mai ales că am obținut locul II (locul I nu a fost acordat). La sugestia juriului, vom face modificările necesare. Însă, esența proiectului va rămâne. Modificările vor fi minore. 

Rep.: Care sunt pașii următori? Când vor începe lucrările? 

H.N.M.: Execuția nu știu când va începe deoarece este o chestie foarte relativă: ține și de fonduri, și de cantitatea de muncă, și de alte aspecte. Însă ce pot să vă spun este că vom asigura și asistența tehnică în momentul în care vor începe lucrările. 

 

 

Casetă 1: 

Extrase din proiectul câștigător al concursului My City 

 

Concept general 

 

Datorită formei, situl existent îndeamnă oamenii doar să îl traverseze. Proiectul își propune realizarea de zone și puncte de atracție, care să stimuleze trecătorii să petreacă timp valoros în centrul orașului. […] Proiectul își propune ca situl să funcționeze ca un ansamblu unitar; pentru realizarea acestui scop s-au proiectat spații verzi cu suprafețe mai mari, zonele pavate au fost nivelate și s-a avut în vedere accesibilitatea și pentru persoanele cu dizabilități motorii. […] Pentru îmbunătățirea traficului pietonal am închis latura nordică pentru circulația autovehiculelor, iar în zona din sud am diminuat partea carosabilă pentru doar o singură bandă de mers, astfel situl va avea într-adevăr un caracter prietenos. 

 

Piața Trandafirilor și Piața Teatrului 

 

S-a propus proiectarea unei piese de apă în apropierea statuii lui Avram Iancu cu scopul de a aduce o notă de dinamism în zonă. 

Piața Teatrului Național, fiind singurul scuar existent în zonă, prezentul proiect își propune să realizeze o conexiune vizuală, ca și cum ar fi o prelungire a acestei piețe. Suprafața astfel alcătuită va deveni un loc potențial pentru organizarea diferitelor evenimente pe tot parcursul anului. 

 

 

 

Concursul My City 

Primăria municipiului Tîrgu Mureș a lansat în primăvara acestui an, concursul de soluții „My City Tîrgu Mureș”. Scopul concursului a fost obținerea de soluţii/idei pentru valorificarea zonei studiate (zona centrală) în contextul nevoilor comunitare actuale prin: rezolvarea conflictelor generate de caracterul multifuncțional al zonei studiate, punerea în valoarea a monumentelor și ansamblurilor arhitecturale – urbanistice din zonă, creșterea atractivității zonei pentru turism,  ameliorarea peisagistică,  creșterea calității spațiilor destinate întâlnirilor sociale din zonă.  

Zona studiată este spațiul urban determinat de Piața Victoriei – Piața Trandafirilor – Piața Petőfi Sándor – Piața Bernády György – Bulevardul Cetății – unul dintre cele mai intens circulate coridoare la nivelul orașului, atât din punct de vedere rutier, cât și din punctul de vedere al circulațiilor alternative, aflându-se la întretăierea drumurilor istorice care au generat topografia orașului actual.  

Câștigătorul concursului My City a fost declarat Hegedüs Noémi Melitta – arhitect, specialist în restaurarea patrimoniului arhitectural. Potrivit criteriilor concursului, câștigătorul a trebuit să propună și reorganizarea circulației  în vederea reducerii traficului motorizat, a poluării în zonă și a creșterii deplasărilor alternative și cu mijloace de transport în comun, creșterea nivelului de trai pentru locuitorii din zonă, crearea de facilități pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități – care să stea la baza unor documentații de urbanism sau proiecte tehnice. 

Coautori ai proiectului câștigători sunt: Kovács Lóránt – ing. peisagist și ing. horticultor, Klósz Endre – arhitect, Patka Zsuzsa Kincső – ing. peisagist, Popa Zsuzsa – ing. peisagist, Szakács Izabella Mária – ing. peisagist, Petelei Ambrus Biborka – ing. peisagist, Kassay Emese – ing. peisagist, Simpf Reimond György – ing. peisagist și ing. horticultor, Tăslăvan Marius Róbert – ing. peisagist. 

 

Titi Dălălău  

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.