Decizia Curţii de Apel privind UMF Tîrgu Mureş

umfUn comunicat de presă a fost remis redacţiei Săptămânalului mureşean „Punctul”, semnat de Cristina Mailat, şef Cabinet Rector UMF, în care conducerea universităţii solicită revenirea asupra deciziei luate de reprezentanţii liniei maghiare ca şi să-şi continue activitatea în funcţiile în care au fost numiţi sau aleşi.

„Prin Decizia Curţii de Apel din Tîrgu Mures, pronunţată în data de 23.04.2014,  a fost respins recursul intentat de Asociaţia Maghiară pentru Pregătire Medicală şi Farmaceutică, alături de alte organizaţii civice şi politice, împotriva sentinţei pronunţată în prima instanţă de Tribunalul Mureş care a avut ca pârât, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF)din Tîrgu Mureş. Demersul juridic iniţiat de asociaţie a avut ca obiect solicitarea de anulare a Cartei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş  pe motiv că nu sunt respectate prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 în ceea ce priveşte modul de organizare a învăţământului în limba maghiară.

Prezenta decizie, care are caracter definitiv şi irevocabil, completează deciziile din celelalte procese în care UMF Tîrgu Mureş a avut câştig de cauză: decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privitoare la anularea H.G. nr. 230/2012 (înfiinţarea Facultăţii în limba maghiară la UMF Tîrgu Mureş), precum şi decizia definitiva şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost obligat să emită aviz favorabil de legalitate asupra Cartei UMF Tîrgu Mureş. Totodată, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, prin decizia sa din 16.10.2013 s-a pronunţat în sensul că actualul mod de desfăşurare a stagiilor clinice nu constituie un act de discriminare faţă de studenţii maghiari.

Deciziile judecătoreşti sus-menţionate confirmă corectitudinea prevederilor  Cartei UMF şi faptul că, având la bază această Carta, toate activităţile specifice învăţământului medico-farmaceutic în limba maghiară se desfăşoară în deplină legalitate.

Conducerea UMF Tîrgu Mures consideră, în contextul descris mai sus, ca recentele decizii ale conducerii liniei maghiare de retragere din funcţiile de conducere a unor reprezentanţi şi de boicotare a structurilor de conducere colective nu pot fi considerate un protest impotriva nerespectării legii, ci doar faţă de neîndeplinirea totală a unor deziderate specifice.

Având în vedere faptul că în perioada următoare se vor lua decizii importante pentru organizarea anului universitar 2014/2015, solicităm reprezentanţilor liniei maghiare să revină asupra deciziei luate şi să îşi continue activitatea în funcţiile în care au fost numiţi sau aleşi pentru implicarea activă în luarea acestor decizii care privesc şi funcţionarea liniei maghiare.”, se arată în comunicat.(EM)

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.