Delgaz Grid SA, suspectat de abuz de poziție dominantă

Consiliul Concurenței a anunțat public că a declanșat o investigație împotriva Delgaz Grid SA, membră a grupului E.ON România, companie pe care o suspectează de abuz de poziție dominantă.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, postat pe pagina oficială, aceasta s-ar fi manifestat printr-un „tratament diferențiat în relația cu operatorii autorizați să efectueze verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale”. Mai exact, compania ar fi aplicat un “tratament preferențial unei alte companii din cadrul grupului E.ON România, ceea ce poate avea ca efect creșterea costurilor pentru consumatorii finali, prin reducerea posibilității acestora de a alege societățile autorizate pentru efectuarea de verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de gaze naturale“.

În cadrul acestei investigații, Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la sediul central al Delgaz Grid SA (din Târgu Mureș, n.r.) și la punctele de lucru din municipiul Iași, iar documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. De asemenea, pentru asigurarea posibilității Consiliului Concurenței de a obține dovezi privind posibila încălcare a Legii Concurenței, s-au desfășurat inspecții inopinate și la sediile altor companii care nu sunt vizate de investigație.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, compania implicată riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Inspecțiile inopinate constituie o etapă preliminară a procedurii de investigație, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii Concurenței. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurențiale analizate. Autoritatea de Concurență are în derulare mai multe investigații privind posibile abuzuri de poziție dominantă în domenii conexe distribuției de gaze, precum servicii de avizare tehnică a proiectelor, recepție și punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, care vizează și alte companii din țară care activează în acest domeniu, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții companiei Delgaz Grid SA au precizat, într-un punct de vedere oferit la solicitarea Punctul, că îşi exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritatea de concurenţă, prin punerea la dispoziţie a tuturor informaţiilor necesare pentru clarificarea speţei care face obiectul acestei investigaţii.

“Respectarea legislaţiei în materie de concurenţă este o prioritate pentru compania Delgaz Grid, în toate activităţile desfăşurate”, afirmă aceștia.

Comentează cu Facebook