Deputatul Kerekes vrea modificări la Legea Pensiilor

Secretarul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, Kerekes Karoly, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că îşi va promova iniţiativa referitoare la personalul încadrat în grupa I de muncă dacă Guvernul nu va depune proiectul Legii Pensiilor până în toamnă. Kerekes Karoly a precizat, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa sa a fost suspendată în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, la cererea ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, care a susţinut că Guvernul va elabora în această vară proiectul Legii Pensiilor.

Acesta a spus că la ultima şedinţă a Comisiei au figurat pe ordinea de zi două proiecte de acte normative importante, care afectează soarta sutelor de mii de persoane din ţară, una fiind chiar iniţiativa legislativă care ar pune capăt discriminării persoanelor care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001. ‘Noua lege (din 2011 -n.r.) – motiv pentru care nu am votat legea pensiilor – a degradat aceste persoane care înainte de 1 aprilie 2001 au lucrat în grupa I (…) Aceste persoane au fost degradate la situaţia persoanelor din grupa a II-a de muncă. Am vrut să reintroduc această dispoziţie tranzitorie în noua lege a pensiilor şi am depus în 2011, mai, o iniţiativă legislativă (…) Doamna ministru Câmpeanu a venit şi mi-a cerut, chiar în plenul Comisiei, să fie respinse cele două iniţiative legislative, a mea şi a liberalilor. Motivul nu era acela că nu ar vrea să rezolve problema, ci faptul că Guvernul pregăteşte, în vară, modificarea legii pensiilor’, a arătat Kerekes.

Deputatul a spus că dacă în luna septembrie nu va fi promovat proiectul de lege a pensiilor de către Guvern, îşi va repune pe ordinea de zi iniţiativa sa, întrucât există sute de mii de persoane care au fost încadrate în grupa I de muncă, dar au fost incluse în grupa a II-a. ‘Am condiţionat ca până în septembrie să vină Guvernul cu proiectul, în caz contrar voi cere în comisie să fie aprobată iniţiativa mea, cu sprijinul PDL. Problema a fost tergiversată timp de trei ani. D-na Mariana Câmpeanu a spus că nu este împotrivă, dar vrea să facă o singură modificare a legii pensiilor, în care va cuprinde şi această propunere a noastră. Practic s-a amânat. Nu s-a respins. Comisia a aprobat amânarea până la prima şedinţă a Comisiei din septembrie. (…) Dacă va veni în octombrie, o să forţez să trecem această iniţiativă, noi, UDMR’, a arătat Kerekes Karoly.

Deputatul a spus că de degradarea din grupa I în grupa a II-a sunt afectaţi viitorii pensionari, care – date fiind condiţiile de muncă grele în care au lucrat – ar putea să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. ‘A spus şi doamna ministru că este de acord, numai că acum nu vrea, pentru că trebuie să discute cu FMI. (…) Începând cu Legea 19 a pensiilor. care a intrat în vigoare în 2011, au fost schimbate denumirile acestor grupe de muncă: grupa de muncă ‘specială’ pentru grupa a I şi ‘deosebită’ pentru grupa a II-a. Atunci au început să scoată o anumită categorie din grupa I de muncă, din diferite motive – de a economisi bani, de a menţine cât mai mult oamenii pe piaţa de muncă, să nu iasă la pensie. Cei din grupa I puteau ieşi mai devreme şi aceasta este din timpul regimului socialist. Legea 19 nu a abrogat acele articole, a lăsat o bucată de vreme să iasă la pensie această categorie, pentru că odată şi odată vor ieşi, deci a menţinut timp de 10 ani această posibilitate prin dispoziţiile tranzitorii. Legea 263, noua lege a pensiilor, a abrogat această posibilitate, ultima reformă a pensiilor datorându-se presiunilor făcute de FMI’, a precizat Kerekes Karoly.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

 1. sint sigura ca toate persoanele care au lucrat in gr 1 de munca apreciaza acest gest al d-lui deputat de a ne recastiga iar dreptul pe care l-am pierdut retroactiv cred ca in nici o alta tara democrata nu iti ia prin lege un drept acumulat in urma cu 20 de ani nu eate moral sper ca mai multe persoane sa isi spuna parerea

 2. Nesansa multora, si mai ales a celor aflati acum in prag de pensionare, consta in faptul ca angajatorul a falimentat sau nu a vrut si nici nu s-a gasit nimeni sa-l determine, ca in virtutea HG1025/2003, sa faca cererea de recunoastere a conditiilor de munca din grupa a I a ca fiind similare locurilor de munca in conditii speciale, stipulate de art.24, anexa 2, Legea 263/2010.
  Neregasindu-se pe lista locurilor de munca in conditii speciale retrogradeaza salariatii la nivelul celor din grupa II a de munca (acum conditii deosebite), desi contributiile la fondurile de asigurari sociale au fost diferentiate. Mai mult, aceasta amputare sau retrogradare se refera si la perioada anterioara aparitiei legii 19/2000.
  Se pare ca singura cale de atac impotriva acestei prevederi inechitabile nu este decat o initiativa legislativa de modificarea actualei legi a pensiilor pentru a indrepta ce-i stramb si nedrept, initiativa salutara adeputatului Kerekes Karoly

 3. Ar fi binevenita aceasta REPARATIE. Ma aflu intr-o astfel de situatie. Trebuia sa-mi depun dosarul pe 1 februarie 2011 iar legea a fost introdusa cu 3 luni mai devreme( legea veche 19/2000 era valabila pina la 31 martie 2011) Astfel pentru o luna de zile, nerecunoscindumi-se grupa 1 integral, mai trebuie sa lucrez 8 ani ( legea noua 263/2010 mareste si virstra de pensionare)

 4. Astept cu interes noua Lege a pensiilor.Succes domnule Kerekes!!!

 5. Este interesant cat de multa preocupare exista permanent pentru pensiile militare… tot o arma(chimica,e drept) a fost si inca mai este combinatul unde lucrez. Toata admiratia domnule Kerekes, succes si sanatate!

 6. Bunul dumnezeu sa nu-i ajute celui care a anulat acel drept de 6 luni la an pentru grupa 1 de munca ,eu am inpachetatsi inghitit negru de fum si rog pe doamna cinpeanu sa faca la loc gr 1 de munca altfel e discriminare.

 7. NITA ION,.PLOPENI, PRAHOVA,.

  VA MULTUMIM,.SUCCES,.DACA REUSITI VE-TI FI PERSOANA CEA MAI STIMATA DIN ROMANIA(mai exista oameni cu suflet care segandesc si la noi,.muncitori,.,MULTUMIM!!

 8. SPER SA FIE CORECTATA ACEASTA MARE DISCRIMINARE!!

 9. Initiativa de modificare NU a trecut. Si asta datorita celor din PSD si PNL care au votat NU. Iata:

  Prezenţi Nr. voturi
  Pentru Împotrivă Abţineri Nu au
  votat*
  PL 717/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice
  16:40 9528 Mutare pe OZ de la pct.67 la pct.4 47 20 23 4 –

 10. SPER CA ACEASTA DISCIMINARE SA FIE INLATURATA IN 2013…NOUL GUVERN SI NOUL PARLAMENTSA FIE ALATURI DE POPOR SI SA INLATURE ACEASTA NEDREPTATE …SPER CA DOMNUL KEREKES SA FIE IN CONTINUARE VOCEA NOASTRA IN PARLAMENT ….SA VA AJUTE DUMNEZEU ….

 11. Domnule Kerekas va rugam mult repune-ti pe ordinea de zi . daca se poate la urgenta Pl-x7172011 sintem pe zi ce trece mai putini datorita conditiilor vitrege in care am lucrat,Doamna Campeanu trebuie sa indrepte gresala d-nei Anastase altfel nu e nici o diferenta intre dumnealor.Ar trebui sa asculte vocile oamenilor nu indicatiile F.M.I. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.