Deputatul Marius Pașcan: ”Solicit Guvernului României să stopeze atacurile urșilor și omorârea oamenilor din județul Mureș”

În județul Mureș, urșii au ajuns să ucidă oameni. Doi oameni au fost omorâți de urși la interval de două săptămâni, iar un altul a fost grav rănit. Urșii apar noaptea iar uneori în plină zi în zone aglomerate urban, alerte privind prezența acestora fiind transmise repetat prin sistemul 112 chiar în municipiul reședință de județ, Târgu Mureș. În Sovata, prezența urșilor pe străzi a devenit un coșmar consecvent iar după ora 18 nu mai are curajul țipenie să iasă pe stradă.

Urșii atacă constant gospodării de pe Valea Mureșului și Gurghiului, omorând animalele domestice din curțile oamenilor, distrugând anexele gospodărești, fiindu-le frecvent reclamată prezența și în zonele de câmpie, care nu reprezintă arealul lor natural de existență. Surse oficiale estimează că există circa 1.300 de urși în județul Mureș, față de 240, cât ar fi numărul rezonabil al acestora, raportat la arealul teritorial pe care și-l marchează, apără, și ar putea să-l populeze, fără a interfera dramatic cu habitatul uman. Este chiar estimarea celor responsabili, care compun organizațiile de mediu și protecție a animalelor. Ursul este prădătorul suprem al pădurilor din România iar prin înmulțirea sa necontrolată, excesivă, decimează prin dezechilibrul creat toate celelalte specii de animale care populează pădurile. Surse autorizate, care au dorit să-și păstreze anonimatul, susțin că urși din Brașov și din alte județe învecinate au fost transportați și relocați pe ascuns în județul Mureș, aceasta fiind, de fapt, cauza situației dramatice actuale.(…)

Vă informez că, în prezent, dacă un urs este omorât pentru că a atacat un om, cel vinovat de uciderea ursului trebuie să plătească daune statului în valoare de 40.000 de euro. În schimb, dacă ursul ucide omul, viața omului nu valorează nimic pentru stat. Este revoltător și inadmisibil! Dacă nu veți asigura urgent o reglementare legală rezonabilă în această privință, pentru a readuce echilibrul necesar în existența urșilor și în protejarea oamenilor, cetățenii amenințați și puși în pericol vor găsi soluții pentru a se apăra singuri – otrăvind urșii. Dar, evident, vor exista și victime colaterale din rândul altor animale. Există deja la nivel național situații care constituie un precedent în acest sens.(…)

Vă implor și vă solicit să promovați reglementări legale urgente, asumate de specialiștii din domeniu, pentru a stopa atacurile urșilor și omorârea oamenilor din județul Mureș!

Comentează cu Facebook