„Diakonia” ajută persoanele cu dizabilități să ducă o viață decentă

Fundația Creștină „Diakonia” Reghin s-a înființat în anul 2006, fiind o filială a Fundației Creștine Cluj.

Este condusă de către preotul Parohiei Reformate Iernuțeni, Székely György și dr. Székely Annamária.
Centrul de zi funcționează din data de 5 septembrie 2016, pe strada Iernuțeni, nr. 35, într-o locație care aparține Bisericii Reformate Iernuțeni.
Înființarea Centrului de zi a fost sprijinită de către Fundația „Heks Eper”, din Elveția, și „Sten Greup”, din Olanda, acestea fiind cele care au ajutat la dotarea centrului cu mobilier și aparatură de uz casnic. De-a lungul anilor, membrii au organizat diferite programe și activități pentru persoanele cu dizabilități și au observat că foarte mulți adulți cu care lucrează ar putea duce o viață decentă chiar și singuri, dacă ar avea o serie de deprinderi și facilități.
Filiala Reghin a Fundaţiei Creştine „Diakonia” a implementat un proiect de centru de zi care oferă beneficiarilor atât învăţare, cât şi socializare.

8 persoane…

…adulte cu dizabilităţi medii şi uşoare au parte de activităţi zilnice pentru a dobândi deprinderi casnice care să-i ajute să ducă o viaţă cât mai normală.
,,Am creat un mediu protejat pentru învățare și formare personală pentru formarea deprinderilor de viață, dezvoltarea abilităților și competențelor personale. Activitățile sunt variate, de exemplu se învață diferite activități de menaj, spălat rufe, vase, utilizarea aparaturii casnice, gestionarea banilor, gătirea unor mâncăruri ușoare. Pe lângă toate aceste activități se pune mare accent pe îmbunătățirea scrisului, a cititului, a vorbirii, exersarea calculelor matematice, dezvoltarea talentelor existente prin diferite activități artistice și creative”, a declarat coordonatorul și pedagogul Rád Anita. Ea a ajuns să lucreze aici datorită implicării ei într-un program din Ungaria, programul ,,Petőfi Sándor”.

Centrul de zi pare o locuință…

… cu toate dotările unei bucătării și a unei sufragerii, în care beneficiarii socializează și învață să trăiască independent. Numărul pacienților nu este limitat, sunt așteptați toți cei care au nevoie de ajutor, indiferent de naționalitate și apartenența religioasă.
În funcție de numărul doritorilor se vor înființa mai multe grupuri de lucru.
În această perioadă, centrul a fost prezent cu ornamentele confecționate manual la Târgul de Crăciun organizat la Casa de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” și a pregătit serbarea de Crăciun, la care beneficiarii și-au invitat familia și prietenii.

Imola Grama

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.