Din dragoste pentru copii şi pentru învăţământ, o femeie a amenajat o şcoală într-un sat din judeţul Mureş

O femeie a făcut ceea ce autorităţile nu au fost în stare să facă! Într-un sat din judeţul Mureş, a amenajat o şcoală demnă de toată lauda. Pentru ca cei mici să nu fie nevoiţi să meargă la kilometri buni de casă, femeia a transformat biserica din sat în şcoală şi a adus containere, care ţin acum loc de clase.

Ca o melodie sunt toate orele ţinute la biserica din satul mureşean Vaideiu. Lăcaşul de cult a devenit şcoală şi grădiniţă pentru copiii de aici. Uniţi de aceeaşi dorinţă a învăţa, elevii fac ultimele repetiţii pentru serbarea de Crăciun.

Boredea Leontina, fondatoarea şcolii: Vinerea facem curat, pun băncile, tablele sunt pe roţi şi le mutăm pe coridor, iar scaunele le punem pe rânduri şi este biserică, sâmbăta este biserică şi în cursul săptămânii este şcoală.

Ea este Leontina Boredea. A ei a fost ideea să amenajeze o şcoală în sat, după ce alte trei s-au desfiinţat în zonă. Totul a început în 2011, când copiii riscau să meargă kilometri buni pe jos până la cea mai apropiată unitate de învăţământ.

Boredea Leontina, fondatoarea şcolii: Am zis copiii au nevoie de şcoală şi am zis Doamne ajută-ne să facem şcoală pentru aceşti copilaşi! Într-un an de zile documentele au fost cel mai greu de făcut. Din donaţii, mă ajută biserica adventistă.

Şi pentru că biserica nu are spaţiu suficient, săli de clasă au fost amenajate şi în containerele special aduse pentru copii. În interior găsim condiţii mai bune decât în multe dintre şcolile româneşti. Există băi, sala de informatică şi jucării pentru cei mai mici dintre învăţăcei.

Părinte: Fiind şcoala de la Ogra mai departe, cu transportul ar fi mai greu, aici că e aproape.e bine că e în sat! Ei sunt mulţumiţi, vin în fiecare zi, fac activităţi!

Părinte: Din prima zi îi place, nu am avut treabă cu ea, chiar era încântată!

18 profesori şi învăţători se ocupă de educaţia celor mici. Acum oamenii sunt recompensaţi pentru munca lor cu bani din donaţii, dar de anul viitor ar putea însă primi salarii normale.

Educatoare: Acum suntem oameni, înţelegem, pana acum nu au fost probleme, cum este primul meu an aici, nu au existat probleme, au întârziat puţin dar au venit!

Din 2011 şi până acum, peste 80 de elevi au învăţat aici. Containerele amplasate în curtea bisericii au costat 11.000 de euro.

Observator

Comentează cu Facebook