Dispută bilingvă în plenul Consiliului Local

cl targu muresConsilierii UDMR care au luat cuvântul, marţi, în cadrul şedinţei Consiliului Local Târgu Mureş, au vorbit în limba maghiară şi apoi în română, pentru a protesta împotriva unei amenzi administrate unei femei care distribuia într-o piaţă agroalimentară etichete bilingve, Poliţia Locală susţinând că persoana în cauză nu deţinea autorizaţie.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Peti Andras, care este şi viceprimar al municipiului, a precizat în plenul şedinţei CL că va vorbi în limba maghiară în semn de protest faţă de incidentul de joia trecută, când femeia fost amendată şi a subliniat că exprimarea în limba maternă este un drept al său constituţional, de care înţelege să facă uz.

Peti Andras a declarat presei, la finalul şedinţei, că intenţionează să utilizeze limba maghiară şi la următoarele şedinţe şi că va cere executivului Primăriei să asigure un traducător şi echipamentele necesare.

Primarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, a declarat la rândul său că aleşii UDMR pot folosi şi 10 limbi, însă ‘ipocrizia şi demagogia tot aşa se exprimă’, arătând că aceştia nu fac altceva decât să susţină o persoană care ar promova ‘un Târgu Mureş conflictual’.

Edilul a spus că, în asemenea condiţii, Târgu Mureş nu va putea emite pretenţii la statutul de capitală culturală europeană pentru anul 2021.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.