Dosare predate la DIICOT Târgu Mureş. BCR Asigurări de Viață VIG, inculpată într-un dosar cu prejudiciu estimat la 6 milioane de euro

BCR Asigurări de Viață, al doilea jucător local de profil și parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, un fost director general al asigurătorului și alte 87 de persoane au calitatea de inculpat într-un dosar al cărui obiect este constituirea unui grup infracțional organizat, care, potrivit anchetatorilor, ar fi urmărit obținerea de beneficii financiare prin sustragerea de la plata taxelor și a impozitelor aferente unor drepturi salariale. Prejudiciul a fost estimat la 6 milioane de euro.

Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă în acest dosar, iar 18 persoane juridice, printre care Unicarm, Compa Sibiu și Provision Software Division, au calitatea de parte responsabilă civilmente.

“Dosarul se referă la investigația demarată de autoritățile competente încă din anul 2013, focalizată pe tratamentul contabil și fiscal aplicat de către unii clienți ai BCR Asigurări de Viață. Astfel, organele abilitate au finalizat urmărirea penală și au decis să transmită dosarul judecătorului de cameră preliminară în fața căruia se vor verifica aspectele procedurale ale urmăririi penale. Numai după parcurgerea acestei etape și numai dacă judecătorul de cameră preliminară nu constată nelegalitatea urmăririi penale, dosarul va fi înaintat spre judecată pe fond instanței competente”, a transmis asigurătorul la solicitarea Profit.ro.

BCR Asigurări de Viață are încredere că toate circumstanțele care au cauzat suspiciunile organelor abilitate vor fi clarificate în mod corespunzător, se arată în răspuns. “Referitor la întrebarea legată de prejudiciul estimat, menționăm că nu s-a constituit un provizion întrucât, în baza informațiilor disponibile la data întocmirii situațiilor financiare din anul 2017, nu s-a putut realiza o estimare fiabilă a valorii obligației, gradul de incertitudine nepermițând estimarea probabilității obligării societății la acoperirea eventualului prejudiciu și nici cuantumul acestuia. Astfel, societatea nu a putut măsura impactul obligațiilor care ar putea rezulta în urma investigației descrise mai sus asupra situațiilor financiare la 31 decembrie 2017”, se mai arată în răspunsul asigurătorului.

Potrivit unui comunicat DIICOT dat publicității în iulie 2013, procurorii au inițiat cercetări față de persoane cu atribuții de conducere și angajați ai unui asigurător, precum și față de reprezentanți ai unor societăți comerciale, care sunt suspectați că au constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor și a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare constă în acordarea disimulată a unei părți din drepturile salariale lunare, inițial prin încheierea de către angajator a unei polițe formale de asigurare de viață colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii polițelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare, de “răscumpărarea clauzei suplimentare” și, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaților – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăți ca fiind parte din veniturile salariale. După reținerea unui comision de aproximativ 10% din prima de asigurare, suma rămasă era returnată în conturile angajaților, cu o frecvență lunară, sub formă de răscumpărare, operațiunea reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale și în același timp o modalitate de sustragere de la plata contribuțiilor aferente salariilor acordate. Astfel, prin această metodă, salariații primeau o parte din indemnizația lunară cu eludarea plății taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la șase milioane de euro, aferent unei activității infracționale desfășurate pe o perioadă de șapte luni, perioada de săvârșire a infracțiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009, potrivit DIICOT. După anunțul DIICOT, BCR Asigurări de Viață a anunțat, prin comunicat, că a predat DIICOT Târgu Mureș înscrisuri și informații în cadrul investigației, că sprijină această acțiune și cooperează cu reprezentanții instituției, precizând că “niciun membru al conducerii societății nu a fost vizat de acțiunea desfășurată”.

De asemenea, se mai spunea în comunicatul BCR Asigurări de Viață, compania prezumă faptul că modul de lucru al angajaților și partenerilor săi contractuali este deplin legal până la proba contrarie, motiv pentru care își exprimă sprijinul și față de aceștia.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/exclusiv-bcr-asigurari-de-viata-vig-inculpata-intr-un-dosar-cu-prejudiciu-estimat-la-6-milioane-de-euro-18681877

Comentează cu Facebook