Dr. Monica Tracea: Dieteticienii încă aşteaptă normele de aplicare a legii de reglementare a profesiei, la un an de la adoptare

646x404

La un an de la adoptarea şi promulgarea Legii Dieteticianului, specialiştii în domeniu aşteaptă încă normele de aplicare care ar trebui să stabilească standardele acestei profesii, a declarat vineri conferenţiar universitar Monica Tracea, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, la Conferinţa ‘Inserţia dieteticianului în sistemul de sănătate – de la nivel european la cel naţional’.

‘A fost lupta noastră de a elabora legea dieteticianului alături de colegii noştri din Cluj şi de întregul grup de iniţiativă. Toţi coordonatorii din ţară care pregătim nutriţionişti am reuşit să promovăm şi să fie adoptată această lege a dieteticianului – astăzi se împlineşte un an de la promulgare. Urmează să se recunoască şi să se elaboreze la nivel de Minister şi normele de reglementare a profesiei, încă aşteptăm să primim un rezultat. Este foarte important să dăm drumul acestei profesii pe piaţă, să fie acceptată, oamenii să fie angajaţi în acea echipă multidisciplinară. În momentul în care şi standardele vor fi elaborate la nivel de minister vor apărea şi aceste locuri de muncă de care au nevoie, vom putea porni Colegiul Dieteticienilor care să îi susţină ca în orice profesie’, a declarat presei dr. Tracea.

Ea a spus că normele care trebuie elaborate de Ministerul Sănătăţii trebuie să cuprindă cerinţele de pregătire pentru un dietetician, în ce măsură este recunoscut în plan profesional, în ce condiţii poate să fie angajat, ce calificare are după ce termină un program de specializare şi multe altele.

‘Am venit cu această idee şi o susţinem din plin, mă refer la pregătirea şi calificarea dieteticienilor la noi în ţară. În mod cert avem nevoie de profesionişti datorită multiplelor probleme de sănătate, nutriţionale, sportive. Dieteticienii s-ar potrivi perfect echipelor multidisciplinare, alături de medic, asistentă, antrenor şi preparator fizic – dacă e vorba de sportivi – într-o unitate alimentară în care să creeze meniuri sănătoase, într-un cabinet în care să ofere consultanţă nutriţională. Importanţa lor din punctul nostru de vedere este foarte mare. Dieta personalizată ar trebui să o conştientizăm, este o noţiune apărută în informaţiile medicale, de specialitate. Este extrem de important să acceptăm ideea că fiecare dintre noi suntem unici şi avem nevoie de sfaturi, recomandări, de consultanţă specifică pentru noi, nu la modul general. Şi aici nutriţionistul, dieteticianul va puncta în mod cert prin pregătirea pe care o primeşte, va avea acele recomandări care sunt necesare pentru fiecare persoană în parte, pe diverse patologii, pe diverse activităţi, situaţii ‘, a afirmat dr. Monica Tracea.

Potrivit medicului, inclusiv nutrigenonica este extrem de importantă pentru că astfel se poate stabili o nutriţie în funcţie de bagajul informaţional din familia pacientului.

‘Ar putea să ajute la prevenirea unei boli cronice, la o dietă personalizată, dar şi să susţină şi recuperarea în anumite situaţii la unele afecţiuni care apar pe linie ereditară. Dar şi din punct de vedere a calităţii şi siguranţei alimentului, în funcţie de tipul alimentului şi cum sunt ele procesate’, conchis Monica Tracea.
AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.