Dronă ridicată ilegal la Platoul Cornești

La data de 15.04.2017, în jurul orei 1530, Poliția Locală a fost sesizată că în zona Platoului Cornești, mai exact în imediata apropiere a parcului din fața Cimitirului Eroilor Sovietici, o persoană a ridicat o dronă (aeronavă motorizată fără pilot la bord), dotată cu cameră de filmat, prin care s-ar putea aduce atingere dreptului la proprietate privată a locuitorilor din zona respectivă. Echipa mobilă ajunsă la fața locului a reușit identificarea proprietarului dronei, în persoana numitului B.A. din Târgu Mureș. Acestuia i-a fost pus în vedere să coboare deîndată drona la sol, prezentându-i-se în mod expres prevederile legislative pe această linie, precum și obligațiile/interdicțiile pe care actul normativ le cuprinde în mod expres.

Este de evidențiat faptul că, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 912/2010, este interzisă ridicarea dronelor în intravilanul localității, acestea putând fi utilizate doar în extravilan, după obținerea autorizațiilor conforme.

În acest sens, aducem la cunoștința cetățenilor faptul că folosirea neautorizată a dronelor contravine dispozițiilor legale stipulate în actul normativ anterior menționat, precum și în Ordonanța nr. 29/22.08.1997R — Codul Aerian Civil.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

6 Comentarii

 1. Bre ce limba de lemn folositi…
  “In acest sens, aducem la cunoștința cetățenilor faptul că folosirea neautorizată a dronelor contravine dispozițiilor legale stipulate în actul normativ anterior menționat, precum și în Ordonanța nr. 29/22.08.1997R — Codul Aerian Civil.”
  Toata lumea stie Ordonanța nr. 29/22.08.1997R asa ca ce sa mai spuneti ce se incalca de fapt.
  Sau:
  “acestea putând fi utilizate doar în extravilan, după obținerea autorizațiilor conforme”
  obtinerea aurorizatiilor fiind arhcunoscuta, ce sa mai spui care sunt alea.

  FYI, Romania are cea mai restrictiva legislatie de utilizare a dronelor din Europa (poate din lume)
  Pe langa inregistrarea ei pentru suma de 108 euro, trebuie sa anunti armata cand o ridici si sa mai obti in prealabil o aprobare de la MApN pentru film/poze intr-o anumita zona.
  Practic acest domeniu de mare viitor a primit un pumn in moalele capului in stil sovietic.
  Ok, in intravilan este un risc dar daca vrei sa filmezi pe o plaje pustie, o trecatoare in munti sau peisaje in natura, iti trebuie aprobare.

  In concuzie mai documentativa si voi mai baieti.

 2. Nu aveti ce scrie… exista si exceptii… pana la 500 grame nu trebuie inmatriculate. de ce nu scrieti si asta???

 3. ” dotată cu cameră de filmat, prin care s-ar putea aduce atingere dreptului la proprietate privată a locuitorilor din zona respectivă”

  De parca cu un teleobiectiv nu se poate… interziceti si aparatele foto dotate cu teleobiectiv…

  Problema este ca “dronistul” va fi judecat pt. ca a zburat o aeronava neinmatriculata (la fel ca un Boeing 747)

  Ce urmeaza ? carnet pt. masinuce R/C

 4. Daca fac o fotografie cu aparatul foto, de la etajul 10, nu-i nici o problema, daca ridic o drona la aceeasi inaltime, e infractiune…

 5. numa la noi gasesti legi dinastea in anglia ridic aproape zilnic drona cu camera si filmez si nimeni nu are treaba dimpotriva multi is curios cum filmeaza

 6. Poate il deranja pe careva de acolo cu casele lor diin bani publici. Si “militia” asta lu’ Bretfelean repede si-a facut de treaba de parca nu ne-ar deranja viata de zi cu zi prin existenta lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.