Papiștii au „propovăduit” creștinismul în Italia

excursie italiaIlie Cristian Manta, profesor de religie la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” din Tîrgu-Mureș, împreună cu 10 elevi din celebra instituție de învățământ, au fost în Italia, în Torino și Rivoli, unde au pus în scenă piesa creștină de teatru „Nicanor și Secunda”, spectacol care redă viața sfinților Timotei și Mavra – ,,exemple vii pentru familia din zilele noastre”. „Comunitatea ortodoxă de români din Torino și din împrejurimi ne-a făcut invitația ca, în perioada 13-16 aprilie 2013, să fim în mijlocul lor pentru a prezenta creștinilor ortodocși români de acolo piesa pregătită de noi”, a declarat prof. Ilie Cristian Manta. Alături de profesorul de religie, elevii au fost supravegheați în călătoria lor și de profesorul Simion Virgil Bui (fost director al Colegiului Al. Papiu Ilarian). „Elevii au fost găzduiți la mai multe familii de creștini ortodocși români din Torino și Rivoli care s-au comportat exemplar; au fost tare atenți cu noi; ne-au dus și într-o excursie și am vizitat: Italy – Safari Park, insula San Giulio D’Orta, Superga și orașul Torino”, a completat prof. Manta.

Impresii

La întoarcere, elevii de la Papiu, și-au împărtășit impresiile despre experiența trăită în Italia. „Această excursie a fost o experienţă de viaţă pentru mine şi mi-am dat seama că nu ştiam aproape nimic legat despre creştinism, despre biserică, despre ortodoxie.Fraţii noştri ortodocşi din Rivoli sunt nişte oameni minunaţi şi prin ei am descoperit ce înseamnă cu adevărat credinţa. Această experienţă mi-a deschis ochii, pentru mine va fi un nou început, pe calea ce o am în faţă”, a spus Raul Boalcă.

„Am învăţat un lucru foarte important: să am răbdare şi să îi tolerez pe cei din jurul meu. Dumnezeu, care ne-a creat pe fiecare dintre noi, ne-a făcut diferiţi, iar un lucru esenţial este ca o comunitate sau colectivitate să se înţeleagă unii cu alţii şi să ia seamă la Cuvântul lui Dumnezeu”, a spus Cristina Sângeorzan.

„A fost o excursie minunată, am rămas profund mişcat şi emoţionat. Am avut norocul să întâlnesc nişte persoane fantastice, pe care le voi ţine minte toată viaţa, am învăţat multe şi chiar mi-am schimbat gândirea. Îmi pare rău că astfel de persoane trebuie să stea departe de casă. Sper, din suflet, să îi reîntâlnesc şi nu le pot dori decât tot binele din lume, sănătate şi fericire!”, a declarat Dragoş Burghelea.
„În Italia, îmi permit să spun, că am trăit una din cele mai frumoase experienţe ale vieţii. Din păcate, mi s-a confirmat, încă o dată, lipsa de credinţă sau prea puţina credinţă a statelor apusene, din câte mi-au relatat gazdele. Pe de altă parte, am avut bucuria să cunosc o mică parte a diasporei româneşti din Italia, pe care, am constatat, din nou, cu bucurie, că „îi ţine în picioare” Biserica Ortodoxă Română. Am avut ocazia să cunosc nişte oameni a căror inimă ardea de focul lui Dumnezeu şi a căror viaţă era o continuă jertfă pentru Hristos-aşa cum spunea şi Sf. Ap. Pavel, că ar prefera să sufere de o mie de ori pentru Hristos, mai degrabă decât să stea la masa Sa. Toate ca toate, dar viaţa în Italia e grea, nu cum îmi închipuiam eu, şi fără Hristos nu prea stai pe picioare…În concluzie, eu aş vrea, neapărat, să mă întorc cu toţi cu care am fost şi nu numai, pentru că „vacanţa”din Italia a fost, cred eu, pentru zidirea sufletească a tuturor”, Rareş Buta.
„M-am simţit foarte bine la Rivoli! Cinste domnului profesor Manta pentru excursia foarte frumoasă, organizată în Italia! Cinste şi mulţumire comunităţii româneşti din Rivoli, în frunte cu părintele Diţă, pentru felul în care ne-a primit şi tratat!”, a spus la rândul său, prof. Simion Bui.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Domul Manta este un habotnic , credeti-ma , orele dansului sunt axate pe teme sexuale , nu il laudati , este un om rasist si inchis ce tinde sa urasca alte orientari religioase decat cele crestine!

  2. Il cunosc pe domnul Manta si am intrat in contact si cu o parte din elevii lui. De aceea pot sa neg ceea ce a spus ~Un fost elev~. Elevii seriosi si cinstiti il apreciaza fiindca dansul este un om care-i pune in valoare si care se zbate pentru ajutorarea altora. Nu cred ca uraste alte orientari religioase, cred ca pur si simplu e constient de superioritatea crestinismului fata de alte religii, de aceea e normal sa sustina crestinismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.