fbpx

Embolizare prostatică – prima într-un spital public

7d057299e3c8b0ba74b47c8006678768În cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a realizat ieri, 21 octombrie 2014, o embolizare prostatică, prima intervenţie de acest gen realizată într-un spital public.

Intervenţia a fost realizată de Dr. Lucian Mărginean, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu Mureş, în colaborare cu medicul urolog Dr. Daniel Porav, din cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, unui pacient în vârstă de 58 de ani, din Târgu Mureş, care suferea de adenom de prostată de mai bine de un an.

Intervenţia, care a durat aproximativ o oră, este o metodă minim invazivă şi a constat în identificarea şi cateterizarea vaselor de sânge arteriale care irigă prostata, folosind catetere şi microcatetere, sub control radioscopic, urmată de injectarea de microparticule neresorbabile (de ordinul micronilor), care duc la blocarea acestor vase şi, implicit, suprimarea alimentării cu sânge a prostatei bolnave. Astfel, prostata, care este mărită în volum, în 2-3 săptămâni îşi reduce semnificativ dimensiunile cu ameliorarea şi dispariţia simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.

“Embolizarea prostatică este o metodă terapeutică modernă, o alternativă minim invazivă la intervenţiile chirurgicale, ce oferă pacientului un confort fizic, nefiind necesară anestezie generală, dar şi psihic, cu spitalizare scurtă, cu recuperare imediată şi reintegrarea lui în societate în 24-48 de ore, comparativ cu intervenţia chirurgicală care este mai traumatizantă. Deşi metoda terapeutică oferă pacientului un confort maxim, aplicarea acesteia de către medicul operator necesită abilităţi şi cunoştinţe sporite în tehnicile de radiologie intervenţională”, a declarant Dr. Lucian MĂRGINEAN, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu Mureş.

“În 6 luni, de când am preluat conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, am reuşit să pornim Compartimentul de Radiologie Intervenţională, iar începând din această lună suntem incluşi, ca centru pilot, în programul Ministerului Sănătăţii privind accidentul vascular cerebral. Precizez că acest program se alătură programului de Radiologie Intervenţională. Îmi propun, de asemenea, să dezvolt acest compartiment în care medicii fac intervenţii extraordinare, aşa cum a fost şi cea de ieri, iar în viitorul apropiat aici să existe o linie de gardă permanentă. Standardele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se menţin prin efortul tuturor medicilor şi personalului auxiliar implicat în acest proces medical. După cum am declarat de atâtea ori, succesul este al echipei medicale condusă de Dr. Lucian Mărginean. Datoria mea, ca manager, este să asigur un mediu propice pentru desfăşurarea acestei activităţi medicale de viitor”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, managerul SCJU Târgu Mureş.

Pacienţii acestui tip de intervenţie sunt identificaţi, investigaţi şi urmăriţi de către medicul specialist urolog. Colaborarea dintre cele două discipline (Urologie şi Radiologie Intervenţională) duce la succesul terapiei în beneficiul pacientului.

Biroul de presa

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW