fbpx

Eurodeputatul UDMR Vincze Lorant a lansat un ghid în limba maghiară despre accesarea fondurilor UE

buton pause

Europarlamentarul Vincze Lorant a lansat, duminică, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Târgu Mureş, un ghid în limba maghiară pentru accesarea fondurilor europene, intitulat „Startoljunk rá!” (Să luăm startul!), precum şi o serie de conferinţe tematice pe acest subiect care vor fi organizate în mai multe oraşe din Transilvania.

„Având experienţa perioadelor trecute, cu diseminarea informaţiilor, informaţiile de bază, explicarea sistemului de finanţare şi cât de importantă este, am pregătit un îndrumar al fondurilor europene în limba maghiară, care se numeşte ‘Startoljunk rá!’ (în traducere Să luăm startul!), adică să fim gata, este un joc de cuvinte şi cred că aceasta va fi un instrument de a înţelege mai bine fondurile europene în această perioadă care urmează. Aş dori să mulţumesc pentru parteneriatul ADR Centru şi aş dori să îi mulţumesc domnului director general Simion Creţu, care mi-a spus că nu ar fi o idee rea să avem acest îndrumar şi în limba română. Cred că informaţia trebuie să ajungă la utilizatori în limba în care le este cel mai uşor să o utilizeze. Avem şi parteneri în acest proiect, care, pe lângă îndrumar, va însemna şi un periplu prin Transilvania, unde grupurile ţintă, întreprinzători, organizaţiile civile şi municipalităţi, vor avea şansa să se întâlnească cu experţi care le vor explica care sunt schimbările noii perioade”, a declarat Vincze Lorant.

Europarlamentarul UDMR a spus că acest proiect este unul important al său şi al Partidului Popular European şi că interesul instituţiilor europene este ca România să aibă o eficienţă mai mare în utilizarea fondurilor europene.

Directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a arătat că Vincze Lorant a făcut o treabă foarte bună cu acest ghid lansat de Ziua Europei.

„Domnul europarlamentar a făcut o treabă foarte bună şi a spus ‘haideţi să începem!’. Prima dată există luptă, negocieri, să obţii fonduri, să îţi asiguri finanţarea priorităţilor ţării tale. După ce ai reuşit asta, problema este rezolvată. Noi vom primi 80 de miliarde pe Politica de Coeziune, pe Politica Agricolă Comună, pe Next Europe şi toate acestea noi trebuie să le cheltuim (…) Atunci aceste informaţii pe care le oferă acest îndrumar lămureşte pe oricine, că vine din zona publică, că vine din zona privată de cercetare, de educaţie, societatea civilă, găseşte informaţii pe care le are la dispoziţie astfel încât dorinţele sale să le poată materializa (…) Din acest punct de vedere, acest ghid este foarte important. Este şi o recunoştinţă că face ceva pentru oamenii care l-au trimis acolo”, a arătat Simion Creţu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, i-a mulţumit eurodeputatului Vincze Lorant pentru ghidul „Să luăm startul!”, deoarece acum, „când avem o serie de cereri de propuneri, această publicaţie va ajuta munca autorităţilor locale, ale organizaţiilor neguvernamentale şi ale întreprinderilor”.

„Anul 2021 este pentru judeţul Mureş un an al planurilor, punem în acest an bazele solide ale dezvoltării judeţului deoarece în următorii patru ani vor exista o mulţime de oportunităţi de finanţare UE pentru dezvoltare pe care trebuie să le folosim cu înţelepciune”, a declarat Peter Ferenc.

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a arătat că acest ghid este de mare ajutor, fiind un îndrumar simplificat care explică într-un limbaj simplu cum se pot accesa fondurile europene şi care sunt acestea. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW