Excluderea din partid, valabilă doar pentru 4 din cei 6 consilieri locali PNL din Târgu Mureș

Excluderea din partid a consilierilor locali ai PNL prezenți la ședința Consiliului Local Municipal Târgu Mureș din data de 31 ianuarie, anunțată joi seară de Biroul Politic Județean Mureș, este valabilă doar pentru 4 din cei 6 reprezentanți liberali, Benedek Theodora fiind absentă la ședința de CL, iar asupra sorții politice a lui Dumitru Pavel trebuind să se pronunțe eșalonul superior.

“Încă nu sunt exclus, pentru că sunt membru în Biroul Politic Județean ca președinte interimar al organizației pensionarilor din PNL Mureș și trebuie să decidă eșalonul superior, Consiliul Director. Procedural. Va fi convocat în 30 de zile, acolo se va analiza propunerea organizației PNL Târgu Mureș”, a spus Dumitru Pavel.

Acesta a arătat că a fost singurul prezent la ședința de joi seară, dintre cei propuși pentru excludere, cărora li se impută că n-au respectat disciplina de partid, existând o  hotărâre a Biroului Politic Local Târgu Mureș, care prevede că înainte de ședințele de CL consilierilor li se trasează ce și cum să voteze.

Întrebat dacă intenționează să plece la ALDE, în cazul în care va fi exclus, Dumitru Pavel a spus că el sigur nu.

“Nu știu alții, eu sigur nu plec. Dar cred că nu voi mai face politică”, a arătat el.

Consilierul local Theodora Benedek nu a intrat în discuția legată de excludere, pentru că nu a participat la ședința de CL de la sfârșitul lunii ianuarie, fiind plecată din țară.

Consilierii locali Vasile Miculi și Dumitru Matei au refuzat să comenteze, primul spunând că nu știe nimic despre excludere, fiind plecat din localitate, și că vrea să discute “cu colegii care au participat” la ședința de joi seară, iar al doilea, că nu comentează până nu i se comunică în scris decizia și motivele. Consilierii locali Radu Todoran și Călin Moldovan nu au putut fi contactați, ca, de altfel, nici președinții organizațiilor PNL Târgu Mureș și respectiv PNL Mureș, Ervin Molnar și Cristian Chirteș.  

Biroul Politic Județean al Partidului Național Liberal filiala Mureș a anunțat joi seară printr-un comunicat de presă că a validat propunerea organizației PNL Târgu Mureș “de excludere din partid a consilierilor locali ai PNL prezenți la ședința Consiliului Local Municipal Târgu Mureș din data de 31 ianuarie 2019”.

În ședința din 7 februarie 2019, Biroul Politic Județean Mureș al Partidului Național Liberal a luat în discuție propunerea organizației municipale Târgu Mureș, înaintată în urma votului exprimat de Biroul Politic Local al PNL, în ședința din 5 februarie 2019.

În fapt, prima întâlnire din acest an a Biroului Politic Local al PNL Târgu Mureș, cu participarea consilierilor locali ai partidului, a concluzionat formularea unui punct de vedere asupra fiecărui proiect de hotărâre aflat pe ordinea zi a ședinței de Consiliu Local.

Ignorând deciziile stabilite împreună cu membrii Biroului Politic, consilierii locali ai PNL au votat, ca punct suplimentar introdus pe ordinea de zi regim de urgență, în proxima ședință de Consiliu  Local, “aprobarea contractării și garantării cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne/externe, în valoare de maxim 89.835.883,80 lei”.

Votul consilierilor locali ai PNL a fost dat contrar celor stabilite împreună cu Biroul Politic Local, de solicitare a amânării de pe ordinea de zi a  proiectelor introduse în regim de urgență, în cazul lipsei justificării urgenței. S-au încălcat astfel prevederile Codului Etic și ale Statutului PNL. Rațiunea acestei decizii, luată de comun acord în ședința biroului politic local a fost tocmai posibilitatea de a discuta, în cadrul partidului și nu numai, pe fiecare proiect important pentru comunitatea târgumureșeană.

Ervin Molnar, președintele organizației municipale Târgu Mureș a Partidul Național Liberal, a declarat: „La începutul anului 2019, am preluat mandatul de președinte interimar al organizației municipale Târgu-Mureș a Partidului Național Liberal, acceptând astfel să îndeplinesc sarcina încredințată de Biroul Politic Județean, în vederea dinamizării, transparentizării și eficientizării activității PNL la nivelul municipiului Târgu-Mureș. Orașul are de recuperat o distanță semnificativă față de alte comunități locale, în special din Transilvania, care au reușit tocmai prin dialog, dezbatere și implicare. Plasarea în mapa de ședință, cu numai câteva minute înainte, a unor proiecte deosebit de importante pentru comunitatea târgumureșeană trebuie să înceteze să mai fie o practică a Executivului Local. Partidul Național Liberal va susține orice proiect propus în favoarea târgumureșenilor, însă numai după consultarea acestora și dezbaterea de către specialiștii partidului. România anului 2019 nu mai trebuie să fie moșia niciunui deținător vremelnic al unei demnități publice. Partidul Național Liberal își respectă alegătorii și își asumă rolul de reprezentare a intereselor acestora, conform mandatului acordat prin votul exprimat”.

Partidul Național Liberal, în conformitate cu prevederile art. 9 și art. 12 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, va sesiza Instituția Prefectului, în vederea constatării  încetării mandatelor consilierilor locali, se arată în comunicatul remis de Biroul de presă al PNL Târgu Mureș.

Comentează cu Facebook